2024. április 20., szombat

Tojáséj

Hogy lehet Barcsayt megérteni? Valahogy kapcsolatba kell kerülni a képekkel: a fehér és fekete négyzetekkel, a sárga és fehér és szürke vonalakkal. A saját ünnepemen leültem a sarokba ezek elé a képek elé, és csak néztem. Az Isten jelenlétét láttam meg bennük. Azt ajánlom, keressenek egy széket, üljenek le, és kezdjenek el nézni egy képet, addig, amíg egyszer csak kezd megnyílni, az időn kívüli elkezd idővé válni, ahogy megmozdul, és ahogy a két dimenzió egyszer csak három dimenzióként körülvesz. Amíg valamit megsejtet a létezés értelméből. Vízcsepp az ég, viszi a szél – azt lehet érzékelni Barcsay alkotásain, amit József Attila Ballada című egysorosában, vagy Weöres Sándor Tojáséj egyszavas versében.

A fönti gondolatokat Kabdebó Lóránt professzor úr fogalmazta meg a Barcsay mester és tanítványai a Délvidéken című tárlatmegnyitón. Ugyanis rendhagyó tárlat színhelye a zentai Művelődési Ház kiállítóterme augusztus 1-je óta. A szentendrei Barcsay Alapítvány és a Barcsay-jogutódok – Kónya Márta és Kónya Ferenc – kezdeményezte vándortárlat a Kárpát-medence több fontos kulturális központjában mutat be válogatást a konstruktivizmus sajátos magyar változatát megteremtő mester és egykori tanítványai, Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás alkotásaiból.

A Barcsay mester és tanítványai című kiállítást korábban Szabadkán láthatták, Zenta után pedig Topolyára kerülnek a képek.

Zentán augusztus 14-éig de. 10–12 óráig, illetve du. 5–7 óráig tekinthetik meg a kiállítást.

A délvidéki vándortárlat társszervezője a szabadkai Aracs folyóirat.