2024. április 23., kedd

A tolerancia új nagykövetei

Topolyán véget ért a 8. Toleranciatábor

Péntek este egy ünnepélyes záróműsorral véget ért a 8. Toleranciatábor. A Topolya életét felpezsdítő eseményen 120 hazai és külföldi 18–25 év közötti fiatal vett részt. A tábor vendégei voltak az árvíz sújtotta területekről, Krupanjból és Obrenovacról érkező fiúk és lányok is. Az öt nap alatt a fiatalok előadásokat hallgattak, kreatív műhelymunkákban vettek részt, önkéntes munkát végeztek, esténként pedig koncerteket és különböző produkciókat tekintettek meg (amikor az időjárás engedte).

A topolyaiak kilencven százaléka támogatja a rendezvényt (Fotó: Herceg Elizabetta )

A topolyaiak kilencven százaléka támogatja a rendezvényt (Fotó: Herceg Elizabetta )

A záróműsor műsorvezetői három nyelven szóltak a közönséghez, akik szép számban megjelentek a központban felállított színpad előtt. Az eddigi szokásoktól eltérően nem került sor felvonulásra, a résztvevők egyből a színpadra vonultak, ahol első műsorszámként a tábor folyamán a kreatív műhely részeként működő ritmusszekció előadását tekinthettük meg. A fiatalok különböző fém és műanyag tálakból, kannákból készítették el hangszereiket, és produkciójukon nem látszott meg, hogy csak öt napja ismerik egymást, és gyakorolnak együtt.

Ezután Egeresi Sándor, a Kék Duna Alapítvány elnöke szólt az egybegyűltekhez. Beszédében hangsúlyozta, hogy a Duna a mi folyónk, és az európai egység szimbóluma. Ismertette egy közvélemény-kutatás eredményét, amelyből az tűnt ki, hogy a topolyaiak kilencven százaléka támogatja a rendezvényt, és nem szeretnék, hogy a tábor máshol kerüljön megrendezésre. Persze fanyalgók mindig vannak, ezeknek üzent Egeresi a beszédében, amikor arról szólt, hogy a tábornak van múltja, jelene és jövője, hisz a város lakosainak többsége akarja, hogy legyen jövője. Arra is emlékeztetett, hogy a saját identitás megőrzése és a kultúra ápolása mellett elengedhetetlen, hogy mások identitását és kultúráját is tiszteletben tartsuk.

A beszéd után Egeresi átadta a tolerancia nagyköveteinek járó okleveleket az előadóknak, támogatóknak, valamint a régiók és települések képviselőinek. Ezt követően a műsorvezetők felolvasták a levelet, amelyet a táborlakók írtak, és amelyben Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének üzentek. Majd a régiók képviselői saját anyanyelvükön köszönték meg a topolyaiak vendéglátását, és ezt a néhány napot, amit itt tölthettek. Az est és a tábor utolsó programjaként Saša Petrović és a Balkandivo Tambura Orchestra produkciójára került sor.