2024. április 25., csütörtök

Újabb ENSZ-iskolát ért találat Gázában

Az izraeli hadsereg az övezet legnagyobb részéből kivonult

Legalább tízen meghaltak, amikor feltehetően tüzérségi vagy légicsapás érte egy ENSZ-iskola közvetlen környékét a Gázai övezet déli részén – jelentették helyi egészségügyi források. A Rafah városában található épületben, illetve a hozzá tartozó területen több száz, izraeli légitámadások elől menedéket kereső palesztin tartózkodott.

Halottak és sebesültek az ENSZ-iskola előtt (Fotó: Beta/AP)

Halottak és sebesültek az ENSZ-iskola előtt (Fotó: Beta/AP)

„Az első értesülések szerint sok a halott és a sebesült az UNRWA (az ENSZ palesztin menekültek segélyezéséért felelős szervezete) iskolájában egy támadás következtében” – mondta az ENSZ-ügynökség szóvivője, Chris Gunness.

A harcokban részt vevő felek egyike sem vállalta egyelőre a felelősséget, sem Izrael, sem pedig a palesztin szervezetek. Az izraeli hadsereg közölte: vizsgálják az esetet. A légitámadásnak tűnő csapás élelemért sorban álló embereket talált el. A tíz halotton kívül 35-en megsebesültek.

Cipi Livni igazságügyi miniszter az összecsapásokról nyilatkozva azt mondta tegnap, hogy „még nem érték el a gázai hadjárat céljait”, amelyek közül az első a Hamász radikális palesztin szervezet rakétatámadásainak a megszüntetése, a második pedig az izraeli terület alá ásott alagutak felszámolása. A béke fejében a Hamász a Gázai övezet blokádjának felszámolását követeli. Livni, a biztonsági kabinet tagja erről azt mondta, hogy „erről velünk most nincs tárgyalás... A Hamász még várhat... Nem lehet hinni neki, miután az összes kihirdetett tűzszünetet megsértette, beleértve azt a kettőt is, amelyet maga jelentett be.”

Az izraeli hadsereg tegnap erőinek részleges átcsoportosítását jelentette be. Egyes alakulatok a Gázai övezet keleti sávját foglalják el, mások visszatérnek Izrael területére, de a közelben maradnak arra az esetre, ha be kellene avatkozniuk – mondta a közrádiónak egy katonai szóvivő.

Az izraeli hadsereg a Gázai övezet legnagyobb részéből kivonult vasárnapra, csupán Rafah körzetében maradtak még a gyalogság erői, az izraeli területre vezető alagutakat már mind felrobbantották – tájékoztatták később az EFE spanyol hírügynökséget jeruzsálemi katonai források.

„Befejeztük a visszavonulást csaknem minden szektorból” – mondták a hírügynökségnek az említett források, amelyek megerősítették, hogy az utóbbi órákban a katonai egységek gyakorlatilag teljesen visszavonultak Gáza keleti részéből a határhoz közeli állásokba, anélkül hogy elhagyták volna az övezetet. „A harcoknak kevésbé kitett területekre térünk vissza, de továbbra is harckészültségben maradunk minden eshetőségre” – mondta a katonai forrás.

Hozzátette, hogy tegnap az izraeli műszaki alakulat felrobbantotta az utolsó alagutat is, amelyet az övezetet uraló Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet épített Gáza és Izrael között. Épen hagytak ugyanakkor több olyan alagutat, amelynek nincs kijárata izraeli területen, s amelyet amúgy is nehézkes és kockázatos lenne megközelíteni – mondta a forrás.

Közös közleményben követelte a gázai övezeti vérontás befejezését tegnap José Manuel Barroso és Herman Van Rompuy, az Európai Bizottság, valamint az Európai Tanács elnöke.

A gázai offenzíva beszüntetésére és az övezetet fojtogató blokád feloldására szólította fel Izraelt Vang Ji kínai külügyminiszter tegnap Kairóban. A kínai diplomácia vezetője egyiptomi kollégájával tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, a harcoló feleknek azonnali és teljes tűzszünetet kell kötniük, így be kell szüntetni a légicsapásokat, a szárazföldi katonai műveleteket és a rakétatámadásokat is.