2024. április 24., szerda

„Szerbia az EU felé halad”

A kormány megalakulása száz napjának alkalmából adott interjújában Aleksandar Vučić kormányfő a B92 RTV vasárnap esti műsorában abbéli reményének adott hangot, hogy Szerbia két éven belül kilábal a válságból. A múltban elkövetett hibák miatt az országot hat hónap választja, azaz választotta el a fizetésképtelenségtől, fűzte hozzá a miniszterelnök, majd megismételte korábbi megállapítását, hogy a közalkalmazottak béreit és a nyugdíjakat a múltban alaptalanul növelték, veszélybe hozva ezzel az ország pénzügyi és költségvetési stabilitását. Az újságírói megjegyzésre, hogy Lazar Krstić volt pénzügyminiszter intézkedésjavaslatait nem támogatta, pedig a Költségvetési Tanács most igazoltnak nevezte ezeket a javaslatokat, Vučić elismerte, hogy Krstićnek mindenben igaza volt, az általa javasolt intézkedéseket azonban nem élték volna túl az emberek, túlságosan súlyos sokkterápiaként hatottak volna rájuk.

A pénzügyekről és a takarékoskodásról beszélve Vučić értetlenségének adott hangot, amiért egyesek megmosolyogják, hogy a kormány tagjai az utóbbi időben közösen utaznak, méghozzá autóbusszal. Ilyen módon egyetlen utazás alkalmával több ezer eurót takarít meg a kormány, ami talán valóban nem nagy összeg, de nem is a számokról, hanem a viszonyulásról van szó, magyarázta Vučić.

– Az országban uralkodó katasztrofális gazdasági helyzetért azokat kell okolni, akik 2007 és 2009 között voltak hatalmon. Ezek az erők a hatalom megőrzésének érdekében kedvezőtlen intézkedéseket tettek. Komolytalan mindenki, aki a bérek és a nyugdíjak emelésének kilátásba helyezésével próbál szavazatokat szerezni. Mi a jövővel foglalkozunk és nem a pártügyekkel. Ezért van az, hogy pártom tisztségviselői haragszanak rám, és nem értik viselkedésemet. Nem azért hozunk súlyos és népszerűtlen intézkedéseket, mert nekünk tetszenek, hanem azért, mert ezekkel jó eséllyel építhetjük fel a gazdaságot. Közülünk senki nem olyan őrült, hogy szándékkal okozna magának kárt politikai értelemben, ennek a kormánynak azonban meg kell lépnie a népszerűtlen lépéseket. Pártom és saját népszerűségem nem olyan nagy, mint azt állítják. Azt is tudom, hogy népszerűségem napról napra csökken. De ez nem probléma, ha már nem leszek kormányfő, nem szándékozok politizálni. Biztosan nem lennék képes parlamenti képviselőként ténykedni és szidalmazni az aktuális hatalmat – taglalta Vučić.

A kormányfő megerősítette, hogy az Egyesült Arab Emírségek a napokban utalta át Szerbiának a korábban kilátásba helyezett egymilliárd eurónyi hitelt. Szerbia ezt a pénzt a költségvetésbe ömleszti, majd a bérekre, nyugdíjakra és különböző hitelek törlesztésére fordítja. Vučić azt azonban cáfolta, hogy igazak lennének a sajtóállítások, amelyek szerint Szerbia titkos szerződést írt alá egy emírségekbeli vállalattal villanyórák beszerzéséről. Ami az Etihad Airways arab nemzeti légitársasággal aláírt szerződést illeti, Vučić kifejtette: a szerződés bizonyos elemeit saját felelősségére nyilvánosságra hozta, ahhoz viszont, hogy a megállapodás teljes egészéről beszéljen, az együttműködő partner beleegyezése is szükséges. Ami a Fiattal aláírt szerződést illeti, Vučić a választási kampányban még azt ígérte, hogy ezt a kormány megalakulását követően bemutatják a nyilvánosságnak, most viszont közölte: ezt nem teheti meg, hiszen nem vett részt a szerződés aláírásában.

A beszélgetés során kiderült, hogy a smederevói acélművek iránt három jelentős befektető is érdeklődik: az Esmark Steel Group és a Mittal az USA-ból, valamint az orosz Crveni oktobar. Ami a Szerbiai Telekomot illeti, a telekommunikációs vállalat magánosítása a lehető legtranszparensebb módon fog történni, és az ország sokkal több pénzt kap érte, mint amennyit korábban kapott volna, emelte ki Vučić, majd szerződés aláírást helyezett kilátásba a közeljövőben a Mercedes és az Ikarbusz, valamint a FAP teherautógyár és a finn SISU között.

A külpolitikai témájáról beszélve Vučić cáfolta, hogy Szerbia két széken ülne. Szerbia az EU felé halad, tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, felelősségteljesen lép fel, és az esetek többségében egyetért az EU álláspontjával, nyomatékosította Vučić, majd közölte: ha az ukrajnai válság, illetve az Oroszország irányában az EU részéről bevezetett szankciók témájában bárki is nyomást próbálna meg gyakorolni Szerbiára, akkor először a köztársasági parlament vitatná meg, hogy miként járjon el az ország.