2024. március 28., csütörtök

Dušan Vujović az új pénzügyminiszter

A képviselőházban kialakult éles vita után a demokraták elhagyták az üléstermet

A köztársasági képviselőház tudomásul vette hétfőn Dušan Vujović eddigi gazdasági miniszter lemondását, és még ezen az ülésen meg is választották őt Lazar Krstić helyére az új pénzügyminiszternek. Vujović a szavazást követően letette a hivatali esküt. Mint ismeretes, Krstić július 12-én nyújtotta be lemondását, s a képviselőház három nap múlva vette tudomásul az addigi miniszter távozását. Vujović ideiglenesen ellátta a gazdasági és a pénzügyminiszteri teendőket is. Aleksandar Vučićnak most 15 nap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy kijelölje az új gazdasági tárcavezetőt is, a törvény azonban nem határozza meg azt a határidőt, amelyik alatt a képviselőház köteles megvitatni a javaslatot.

A parlament különleges ülésének napirendi pontja Vujović pénzügyminiszterré választása volt. Ivica Dačić kormányfőhelyettes és külügyminiszter vett részt a kormány képviseletében az ülésen mint a javaslat beterjesztője. Felszólalásában véleményének adott hangot, hogy az ellenzéknek is támogatnia kellene Vujović kinevezését, hiszen szakértőről van szó, aki már bizonyított gazdasági tárcavezetőként az eddigiekben. Kiemelte Vujović munkatapasztalatát a Világbankban betöltött pozíción, s úgy értékelte, hogy a szerbiai pénzügyi helyzete miatt igencsak nehéz feladat elé néz a pénzügyminisztérium élén.

Tervében az szerepel, hogy Szerbiát a következő három év alatt sikeresen visszaállítsa a államadósság és költségvetési hiány fenntartható szintjére, ismertette Dačić. Hozzátette, hogy ennek a tervnek az első lépései már a költségvetés soron következő, szeptember közepén esedékes módosítása alkalmával is megmutatkoznak majd. Egy biztató adatot is közölt: júliusban az államkassza hétmilliárd dináros többlettel zárta a hónapot, ami ugyan nem számít állandó jellegű pozitívumnak, de jó hírnek mindenképp nevezhető. A pénzügyminiszter a fiskális helyzet rendezését a költségvetési kiadások csökkentése, a nyugdíjaknak és a béreknek a lefaragása révén, továbbá a szürkegazdaság visszaszorítása, az adó megfizettetési arányának növelése, a közvállalatok átszervezése által kívánja megvalósítani – mondta el a képviselőknek a kormányfőhelyettes.

GAZDASÁGI PATRIOTIZMUS

Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt képviselője úgy értékelte, hogy Vujović ellen nem tud semmit sem felhozni az ellenzék, s hogy a szakértő impozáns szakmai önéletrajzzal rendelkezik. Egyetértett azzal, hogy az új pénzügyminiszternek nehéz dolga lesz, s a jelenlegi helyzetért az előző kormányokat tette felelőssé. Dijana Vukomanović, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője úgy fogalmazott, hogy Vujović esetében nem csupán a szakmai rátermettséget, hanem a politikai korrektséget is tiszteli, továbbá azt, hogy minden polgár számára érthető módon tudja megindokolni a tervezett reformok szükségességét. Mint mondta, Vujović gazdasági patriotizmust vár el mindenkitől, nem lehet ugyanis a polgárok egyetlen rétegét sújtani a megszorításokkal, főleg nem a legszegényebb réteget.

KÖZVETÍTÉS, IDEGBAJ

Az ellenzék valóban nem a jelölt szakavatottságával foglalkozott a kialakult viták során. Az Új Demokrata Párt képviselői azt fájlalták, hogy a Szerbiai Rádió és Televízió nem közvetíti élőben a parlament ülését az első világháború kezdetének évszázados jubileuma kapcsán szervezett belgiumi nemzetközi megemlékezés közvetítése miatt. A köztévé egyórás késleltetett közvetítéssel sugározta ugyanis a parlament munkáját az említett esemény miatt. A Demokrata Párt a JAT privatizálását firtatta: Borislav Stefanović azt kérdezte a haladó párti képviselőktől, igaz-e, hogy a szerződéskötés folyamatában Szerbia polgárainak kétmillió eurójába került az ügyvédek alkalmazása, továbbá az is érdekelte, hogy mely tenderek során jelölték ki feladataik ellátására ezeket az ügyvédeket. Válasz helyett kritizáltak a haladók, közölték, hogy a demokraták idejében egy csődbe ment vállalatnak számított a légitársaság, ma pedig nyereséges a cég.

Az ülés folytatásában éles vita alakult ki két frakcióvezető, Borislav Stefanović (DP) és Zoran Babić (SZHP) között. Stefanović azt mondta, hogy a miniszterjelölt a Szerbia tönkretevésén dolgozó rezsimhez tartozik, mire Babić közölte, hogy ideggyógyász képviselőtársa teljesen ingyenesen kész lesz arra, hogy segítsen a demokrata képviselőnek. Stefanović és a DP képviselőcsoportjának tagjai elhagyták az üléstermet, s az újságíróknak adott nyilatkozatában a frakcióvezető a legsúlyosabb sértésnek minősítette Babić gúnyolódó kijelentését.

Az ellenzéki pártok többsége kritizálta a hatalmi koalíciót, amiért nem ismertette az új pénzügyminiszter tervének pontos részleteit, s amiért „túl gyakran” cserélgeti a minisztereket. Egyedül a Sandžaki Demokratikus Akciópárt támogatta az ellenzék soraiból az új miniszter megválasztását.