2024. április 25., csütörtök

Az Európai Unió a gázai vérontás beszüntetését követeli

Közös közleményben követelte a gázai övezeti vérontás beszüntetését vasárnap José Manuel Barroso és Herman Van Rompuy, az Európai Bizottság, valamint az Európai Tanács elnöke.

„Gáza tűrhetetlen erőszaktól szenved immár több mint három hete. Elítéljük a szörnyűséget, hogy annyi embernek, köztük sok ártatlan nőnek és gyereknek kellett meghalnia. Sokan megsérültek, sokak megélhetése és tulajdona veszett oda. Ennek azonnal véget kell vetni" - tudatja közleményében Barroso és Van Rompuy, akik azt is elítélik, hogy Izraelre továbbra is rakétákat lőnek ki. Barroso és Van Rompuy szerint ez elfogadhatatlan kockázatot jelent az izraeli polgárok számára.

„Izraelnek jogában áll, hogy elismert határai között biztonságban élhessen. A jogos védelem tiszteletben kell tartsa az arányosság elvét. Mindannyian láttuk már ezt a körfolyamatot, s tudjuk, hogy a katonai úton elérhető eredmények korlátozottak" - húzza alá kommünikéjében a két politikus. Barroso és Van Rompuy úgy véli: csak az egymás mellett békében élő két, egymást tisztelő államon alapuló, tárgyalásos úton elért megoldás hozhat tartós békét.

„A vérontásnak véget kell vetni" - hangsúlyozza az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács elnöke, akik egyúttal kinyilvánítják, hogy készek aktívan támogatni a tárgyalásokat, az újjáépítésre és a megbékélésre irányuló erőfeszítéseket. Nem szabad több életet elvesztegetni - áll a közleményben, amely a palesztin és izraeli vezetőket egyaránt felszólítja, hogy „legyenek bátrak, s vessenek véget az értelmetlen erőszaknak".