2024. április 24., szerda

A központi temető kiépítése lehetetlen küldetés

Maglai Jenő: Megpróbáljuk megszerezni a Fran Supilo utcai telket, hogy kibővíthető legyen a Bajai úti temető
Néhány éven belül előfordulhat, hogy egyszerűen nem lesz hová temetkezni Szabadkán (Fotók: Molnár Edvárd)

Néhány éven belül előfordulhat, hogy egyszerűen nem lesz hová temetkezni Szabadkán (Fotók: Molnár Edvárd)

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, ha a város nem talál megoldást a temetkezési helyek hiányának a problémájára, néhány éven belül előfordulhat, hogy egyszerűen nem lesz hová temetkezni Szabadkán. A központi temető ötletterve harminc éve megszületett, ám az a jelenlegi polgármester szerint nem megvalósítható. A városnak felajánlották megvételre a kisbajmoki városrészben található sportközpontot, a valamikori As&Trade területét, ami az elkövetkező egy-két évtizedre megoldaná a helyhiányt. A temetőkről és temetkezésről szóló törvény Maglai Jenő polgármester nyilatkozott a téma kapcsán.

– A központi temető véleményem szerint pillanatnyilag megvalósíthatatlannak tűnik. Az, hogy az önkormányzat csaknem hatvanhektáros területen kiépítsen egy temetőt, szerintem eleve halott ötlet volt. Amit reálisnak tartok, és amire van lehetőség, az a jelenlegi temetők bővítése. A Temetkezési Kommunális Közvállalat munkájában is vannak hiányosságok. Az igazgatónőnek részben van csak igaza, amikor a lehetőségekről beszél. Sok temetőben nem a közvállalat temet, nincsenek rendezve a viszonyok, a terület karbantartása kapcsán is vannak hiányosságok, van, ahol a közvállalat végzi, van, ahol más, van, ahol pedig egyáltalán nem végzi senki. Óriási a gond. Lehet, hogy az én mulasztásom, hogy az elmúlt 7-8 hónapban ezt nem oldottam meg, de egyszerűen nem tudok mindent megoldani, ami a nyakamba szakadt.

Maglai Jenő: Lehet, hogy az én mulasztásom, hogy az elmúlt 7-8 hónapban ezt nem oldottam meg, de egyszerűen nem tudok mindent megoldani, ami a nyakamba szakadt

Maglai Jenő: Lehet, hogy az én mulasztásom, hogy az elmúlt 7-8 hónapban ezt nem oldottam meg, de egyszerűen nem tudok mindent megoldani, ami a nyakamba szakadt

Felajánlották az önkormányzatnak, hogy felvásárolja a Fran Supilo utcában lévő valamikori sportközpontot. Ez az elkövetkező egy-két évtizedre valóban megoldaná a problémát, teljes infrastruktúrával, épületekkel rendelkezik a terület. Jelenleg tárgyalunk, felbecsülték a telket, nagy összegről van szó, látnunk kell, hogy van-e erre pénz, de egy transzparens folyamatban megpróbálunk ehhez a területhez hozzájutni. Természetesen foglalkozni kell a többi temetővel is, a Csantavéren és környékén temetéseket lebonyolító Komvallal, a bajmoki temetővel, ahol nem tudjuk, hogy ki temet, de le kell ülni az egyházzal is, amely temetőket létesített dokumentumok nélkül.

Rendbe kell hogy tegyük a határozatokat is. Az én véleményem azonban az, hogy a törvény alkalmazása a jelenlegi előírások szerint komoly gondokat okozna. Nem méltányos, hogy azokat a magánvállalatokat, amelyek időközben talpra álltak és dolgoznak, taccsra vágjuk, tönkretegyük. Meg kell hagyni a konkurencia lehetőségét ebben a vállalkozási szférában, mert még emlékszünk arra a kilencvenes évekből, hogyan temették az embereket, amikor monopolhelyzete volt a közvállalatnak. Van egy minisztériumi véleményezés, amely szerint nyitott kapukat kellene hagyni a magánszférának ezen a területen, s a törvényt pedig módosítani kellene, mert ez a fajta monopolizálása ennek a tevékenységnek szerintem nem lenne egészséges – nyilatkozta a polgármester.