2024. április 25., csütörtök

Díjátadóval ünnepelték a község napját Óbecsén

A község napja alkalmából Óbecse központjában pénteken délben ünnepélyesen felvonták a zászlókat, majd a községi képviselő-testület díszülést tartott. A napirenden most azok szerepeltek, akik pályafutásuk során az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a közéletben, a gazdaság, a tudomány, a művészet vagy a sport területén, és ezért nekik községi díjat adományoz az önkormányzat.

Vuk Radojević polgármester és Knézi Péter, a kkt elnöke üdvözlő beszédében egyaránt azt emelte ki: 240 éve annak, hogy Mária Terézia 1774-ben második rendeletében az addigi, csak szerb ajkúakra vonatkozó kiváltságokat kiterjesztette a többi népre is, és ez az az érték, amelyet békében, egységes fellépéssel és közös felelősségvállalással meg kell őrizni. A polgármester kihasználta az alkalmat arra is, hogy bejelentse: Aleksandar Vučić kormányfő és a kormánytagok vasárnap Bácsföldváron számolnak majd be a kormány első száz napjának a teljesítményéről.
Óbecse község 2014-es díját a következő személyek, egyesületek, intézmények kapták meg: az óbecsei székhelyű Középiskolások Művészeti Vetélkedője Egyesület azokért az eredményekért, amelyeket a művészet, a társadalmi fejlődés és a község tekintélyének a növelése érdekében valósított meg, a csődeljárás alatt álló PIK Bečej a gazdaságra gyakorolt hatásával, Teleki Júlia, az 1944–45-ös megtorlások kutatója több évtizedes kutatómunkájáért, Vera Ilić, a Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény egészségügyi nővére az iskoláskor előtti gyerekekkel folytatott többéves önzetlen tevékenységéért, Žarko Radović, az óbecsei Kickbox Klub vezetője sportolóinak kimagasló eredményeiért folytatott munkájáért, a Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola pedagógiai, tehetséggondozói, szervezői sikereiért és Popov Zoran, a Linde gas vállalat főigazgatója cégének társadalmi, kulturális és jótékonysági támogatásaiért.

Szilágyi Miklós, a KMV szervezőbizottságának az elnöke a Magyar Szónak elmondta: a díjat nemcsak a mostani szervezőbizottság nevében vette át, hanem minden eddigi szervező nevében, aki az elmúlt 47 évben rész vett a munkában.

– Minden évben ugyanabban az időben magyar középiskolások népesítik be a várost, és ilyenkor Óbecse kulturális központtá válik. Egy községnek támogatnia kell a kultúrát, ezért a politika és a gazdaság teljesítménye mellett fontos a kultúrában és a civil szférában tevékenykedők munkájának az elismerése is – mondta Szilágyi Miklós.

Teleki Júlia számára külön öröm, hogy tevékenységét épp ezen a napon ismerte el szülővárosa is.

– Nagyon örülök annak, hogy épp az egyenjogúság napján vehettem át ezt a díjat. Nagy öröm számomra, hogy ezúttal saját városom, közösségem ismerte el a munkásságomat, ezért nagyon büszke vagyok. Minden díjamnak örültem, de ez különösen kedves a számomra – nyilatkozta Teleki Júlia.

A díjátadó után még egy ünnepélyes eseményre került sor, Óbecse polgármestere, Vuk Radojević és Sátoraljaújhely polgármestere, Szamosvölgyi Péter ugyanis testvérvárosi megállapodás aláírásával koronázta meg azt a példaértékű együttműködést, amelyet az elmúlt évek során elsősorban a kulturális kapcsolatok terén alakított ki egymással a két település.