2024. április 23., kedd

Még hogy nem lehet pénzt keresni az interneten?

Az internetes munkalehetőségek nyereségességérőt, előnyeiről, illetve hátrányairól megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint nevetséges összegekért kell túl sokat dolgozni, mások pedig úgy értékelik, hogy a világhálón keresztül lehet pénz keresni, viszont csak akkor, ha már dörzsölt az ember, és ha elég időt áldoz rá. Ezúttal azokból a projektumokból szemezgetünk, amelyek sikeresen szerepeltek a világhálón, és sokszor még dörzsöltség és lángelme sem igazán kellett hozzájuk.

Elsőként említhető a Facebook. A közösségi oldalak már Mark Zuckerberg találmánya előtt is léteztek, de az ő internetes felülete volt az, amely gyakorlatilag a közösségi oldalak abszolút vezetőévé vált az elmúlt tíz évben. A Facebook első verziója egy Facemash nevű alkalmazás volt, amelyet Zuckerberg és barátja, Adam D'Angelo hozott létre, és egyetemisták számára fenntartott közösségi oldalként indult. Maga a Facebook 2004. február 4-én kezdte meg hivatalos működését, ma pedig naponta több tízmillió a felhasználója.

A népszerű oldal profitja – a legutóbbi, nyilvánosságra hozott felmérések szerint – 2013 októberétől decemberéig 523 millió dollárt tett ki, bevétele pedig elérte a 2,59 milliárd dollárt. Egy évvel korábban 1,59 milliárd dollár árbevétel mellett 64 millió dollár profitot ért el a cég.

Egy másik teljesen rendhagyó, ám nyereséges vállalkozássá nőtte ki magát pár pihent eszű kanadai fiatal internetes projektuma is. Az Epic Meal Time, a Youtube videomegosztó-portálon 2010-ben indított „főzőműsor” ma az oldal egyik legnézettebb műsorává nőtte ki magát. Olyan heti rendszerességgel megjelenő rövid videókról van szó, amelyekben a kanadai csapat a klasszikus főzőműsorokat parodizálva készít hatalmas, zsírban sült, gyorséttermi koszttal spékelt, szalonnával és hússal bélelt, zöldségmentes fogásokat, mindezt tömény alkohol hatása alatt. Egyik videójukban például egy csirkét tömnek meg szalonnával, amelyet egészben megsütnek. A csirkét belecsavarják egy kacsába, ezt aztán egy pulykába, amely végül egy szalonnával rogyásig tűzdelt malacba kerül, amelyet nyárson sütnek meg. A banálisnak tűnő ötlet kifizetődött a kanadai fiataloknak: Harley Morenstein, a csapat vezetője közismert figura lett egész Észak-Amerikában, a csapat többféle, a műsort népszerűsítő pólók árusításával, és saját konyhai evőeszközök és főzőalkalmatosságok piacra dobásával foglalkozik. Emellett saját szakácskönyvet adott ki, a Youtube csapatától pedig – becslések szerint – naponta 836 dollárt kap (az amerikai heti átlagbér pedig durván 250-300 dollár között alakul), hetente 20 ezret, évente pedig 300 ezret. Persze ebbe nem tartoznak bele a különböző cégekkel aláírt reklámszerződések, amelyek szintén vastagítják a kanadai fiatalok pénztárcáját, akik – saját bevallásuk szerint – főzni sem tudnak. A csapat műsorában olyan nevek is szerepeltek már mint Tony Hawk profi gördeszkás, vagy Arnold Schwarzenegger.

Hasonló sikerrel járt a szintén kanadai származású Peter Czerwinski, vagy ismertebb nevén Furious Pete („Dühös Peti”), aki szintén a Youtube révén vált közismertté. A fiatalkorban anorexiában szenvedő fiatalember ma az evés világhírű versenyzője és rekreációs testépítő. Hasonlóan az Epic Meal Time csapatához, ő is hetente tölt fel videókat arról, hogyan tüntet el rekordidő alatt hatalmas mennyiségű kaját, emellett ő is értékesít a saját neve alatt futó pólókat és súlyemelő felszerelést.

Az internetsikersztorikért azonban nem kell átrepülni az óceánt. Elég csak a Magyarországon Oravecz Nóra-jelenség, amely magától értetődően Oravecz Nóra közösségi médiamenedzser és bestselleríró körül manifesztálódik, aki a HVG és más médiaforrás szerint is „semmitmondó internetes bölcsességeivel” vált közismertté. Gondolatai közül íme egy csokorra való: „Csodát csak az láthat, aki hisz benne”; „Gyönyörűnek lenni annyit jelent, hogy ragyogsz”; „Nincs olyan, hogy bármi is összetörhetne úgy igazán öt percnél tovább”; „A szerelem ott van a mindennapokban”; „Jó, ha beletörődsz: csak annyi lehetsz, amennyinek lenned kell – de az épp elég”; „A szeretet nem játék”; „Higgy abban, hogy elég szép a szíved, az életed, hogy elég vagy”; „Nem hagyhatod, hogy a negatív dolgok hátráltassanak”.

Oravecz (akit a HVG csak „a szerelmi bánattal, a szakítás traumájával és az önbizalomhiánnyal szembesülő lányok lelki mankója”-ként fémjelez) Facebook-oldalának összesen 131 809 kedvelője van, és két nagy sikerű kiadványa (Tejszínhab nélkül, Összekötve). Ma, a virtuális álbölcsességeket a huszonéves lány már nemcsak az interneten ontja magából, hanem az idézeteivel ellátott párnahuzatot és iPhone-tokokat is értékesít.

A Social Daily Magyarország oldalán úgy véleményezik, hogy bele lehet kötni a fiatal hölgy idézeteinek mélyenszántó mivoltába, egy azonban kétségtelen: önműködő mechanizmust épített ki, amely akkor is növeli rajongóinak számát és bevételét, ha hanyagolja a „bölcselkedést”.