2024. április 23., kedd

Kis győzelmek Pobedán

Akadálymentesítették a pobedai egészségházat és befejeződött a vízhálózat felújítása – A legfontosabb eredménye, hogy sikerült a polgárokat bevonni a közösségi életbe, véli a tanácselnök

A kis települések kis beruházásai a maguk nemében felérnek a nagy települések nagy beruházásaival, noha manapság már a nagy településeken is örülni kell a kis fejlesztéseknek is. A pobedai helyi közösség Topolya község legkisebb helyi közössége, ám eredmények terén mégsem kell szégyenkeznie. Vikor László, a pobedai helyi közösség tanácsának elnöke két jelentősebb fejlesztésről számolt be lapunknak.

– Nemrég fejeztük be a mozgáskorlátozottak számára kialakított bejárat építését a pobedai egészségházban. Az akadálymentesítésnek köszönhetően a jövőben a kerekesszékesek is gond nélkül bejuthatnak az épületbe. Ez a beruházás részben pályázati pénzből, részben pedig a pobedai helyi közösség eszközeiből valósult meg. A munkaügyi minisztérium pályázatán a topolyai Kis Bácska Multiplex Szklerózisban Megbetegedettek Egyesületével közösen vettünk részt, és a projektum kivitelezését is velük valósítottuk meg. A pályázat elkészítésében Topolya Község Fejlesztési Társulása nyújtott segítséget – mondta el Vikor.

A helyi közösség másik jelentősebb beruházása, a pobedai vízvezeték-hálózat felújításának a befejezése. Ennek kapcsán Vikor elmondta, hogy egy kis szakaszról van szó, ami idáig sok problémát okozott.

– Most fejezzük be a pobedai vízhálózat utolsó kis részének a felújítását. A településen már korábban megtörtént a régi vízvezeték-csövek cseréje modern, műanyag csövekre, azonban egy rövid, kb. 100 méteres részen a felújítás elmaradt. Ez régi szakasz sok gondot okozott a lakosoknak, ezért döntöttünk úgy, hogy kicseréljük csöveket és lezárjuk ezt a történetet, noha nem volt betervezve. Ezt a beruházást a helyi közösség a saját forrásaiból fedezte – számolt be a tanácselnök.

A pobedai helyi közösséghez tartozik Svetićevo és Kavilló is. Vikortól megtudtuk, hogy itt is zajlanak beruházások.

– A héten fejeződik be a svetićevói közösségi otthonban a férfi és a női toalettek építése. Idáig egy kinti vécét voltak kénytelenek használni, ami nem igazán higiénikus és az előírásoknak sem felelt meg. Terveink között szerepel Kavilló központjának rendezése, szeretnénk egy rendezett faluképet kialakítani, sok virággal és zöld felülettel – mondta Vikor, aki legjelentősebb eredményként azt tartja számon, hogy sikerült a lakosságot is bevonni a közösségi életbe.

– Nagyon fontos, hogy a lakosok is elfogadták, hogy részt kell venniük a nyilvános területek karbantartásában. Pozitív változást vettünk észre azokon a helyeken, ahol idáig nem volt szokás a közterületek rendezése, de mostanra ez gyökeresen megváltozott. Ugyancsak pozitív jelenség a polgárok önkezdeményezése. Pl. a svetićevóiak anyagot kértek a helyi közösségtől és felújították a játszóteret és a kis futballpályát. Idáig nem volt jellemző, hogy önként, felszólítás nélkül meglássák a problémát és hajlandók legyenek önkéntes munkával megoldani azt – számolt be a tanácselnök.