2024. április 25., csütörtök

Fákat tépett ki a szél Szabadkán

A viharban több ház, jármű és a Diákotthon is megrongálódott

Szerdán késő este újabb vihar sújtott le Szabadkára, egy kis időre megbénult a közlekedés, víz alá került néhány út és utca, több épület, kerítés megrongálódott, fákat döntött ki a vihar, a város egyes pontjain áramszünet volt, s több helyen letépett ágak és kidőlt fák maradtak. A szerda esti vihar a szabadkai Diákotthon tetőjét is megrongálta.

Fülledt meleg jellemezte a szerdai napot, s a meteorológiai előrejelzések is nagy vihart jósoltak, mégis sokakat meglepte, hogy mekkora intenzitással érte el a várost a rossz idő este tíz óra felé. A folyamatos villámlást égdörgés, erős szél és zápor kísérte, és a város több pontján is károkat okozott, az emberek pedig pánikszerűen figyelték, mi zajlik odakinn. Egyes utcákat szinte percek alatt átjárhatatlanná tett a lezúduló eső, a fákról kisebb-nagyobb ágakat tépett le a szél, sőt néhány fát ki is döntött, melyek vagy az utat torlaszolták el, vagy rádőltek az utcán parkoló autókra, házakra, megrongálva a tetőt, kaput vagy a kerítést.

A viharos szél letépte a Diákotthon legfelső emeletén a bádogborítást (Fotó: Molnár Edvárd)

A viharos szél letépte a Diákotthon legfelső emeletén a bádogborítást (Fotó: Molnár Edvárd)

A vihar a szabadkai Diákotthonban is károkat okozott. A szél a legfelső emeleten letépte a bádogborítást, és mintegy tíz szoba be is ázott, így a falakat és a mennyezetet is újra kell festeni. Gyivánovity Róbert, a Diákotthon igazgatója lapunknak elmondta, komoly fejtörést okoz nekik a törvény és az előírások, mert éppen azok miatt nem tudnak azonnal lépni és tartósan szanálni a károkat.

– Először is meg kell várni a biztosítóintézet emberét, hogy megtekintse és felmérje a károkat, ami alapján a biztosító majd állja a helyreállítás költségeit, s ha ő dokumentálta a helyzetet, akkor ideiglenesen megpróbáljuk beborítani a megrongálódott tetőrészt. A másik problémánk, hogy ahelyett, hogy azonnal hívnánk egy szakembert, aki megcsinálná a tetőt, hogy a szobák egy újabb esőzés alkalmával ne ázzanak be, közbeszerzési pályázatot kell kiírnunk, s időbe telik, mire az lezárul, és megkezdődhetnek a munkálatok. Éppen ezért most arra keressük a megoldást, hogy ideiglenesen, gyorsan és hatékonyan rendbe tegyük a tetőt, hogy amíg nem lesz véglegesen felújítva, addig is meg tudjuk óvni a szobákat – mondta az igazgató.

A kommunális rendőrséghez már a vihar után igen sok hívás érkezett, a kidőlt fa okozta károk ügyében a polgárok hozzájuk fordultak segítségért. Zoran Gabrić, a kommunális rendőrség koordinátora elmondta, a vihart követően több mint ötven hívást kaptak, a bejelentések alapján pedig kimentek a helyszínre, hogy megállapítsák, valóban kár keletkezett, s ha közterületen történt a károkozás, akkor a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalatot értesítették.

– Az időjárás okozta károk elhárítását a Köztisztasági Közvállalat emberei már az éjszaka folyamán megkezdték és nap közben is megállás nélkül dolgoztak. Elsősorban igyekeztek az utakat átjárhatóvá tenni, és a kidőlt fákat eltakarítani, kiszabadítani az autókat vagy a házakat, tudni kell azonban, hogy nem a bejelentések beérkezésének sorrendjében dolgoztak, hanem prioritás alapján, így a legsúlyosabb eseteket vették előre – mondta a koordinátor.

A vihar főleg a Harcosok sorakozója lakótelep közelében, vagyis a Május elseje és a Radić fivérek utca egy részén, a Tokio lakótelep Maksim Gorkij utca és a Lázár cár tér felőli részén tombolt, itt fákat döntött ki a vihar, és több nagyobb ág is letört, egy autó is megrongálódott. A Raichle Ferenc-parkban és a Bosa Miličević utcában is a letört ágak rongáltak meg autókat. A Corvin Mátyás utcában lévő fákat is megtépázta a szél, itt az egyik nagyobb ág ráesett a Sax szórakozóhely tetőjére, de voltak egyéb esetek is, ahol a kidőlő fa a villanykarót is eltalálta, illetve ráesett az egyik ott parkoló járműre. A vihar nem kímélte a Banija utca, a Szegedi út, a Petrinjei utca és a Partizán bázisok utca környékét, itt a Galija szórakozóhelyre dőlt rá a fa, a parkot pedig megtépázta a vihar, illetve a lakóépületek mögötti részen is kitépett néhány fát a szél.

A vihar okozta károkról készült képgalériánkat itt tekintheti meg.