2024. március 28., csütörtök

Új buszmegálló épül Kishegyesen

Nemcsak buszmegállót építenek, hanem a környéket is rendezik – Tervben van a központi buszmegállók felújítása is – mondta az alpolgármester

A kishegyesi önkormányzat illetékesei kedden írtak alá szerződést a tartományi gazdasági titkársággal egy közel 2 millió dináros támogatásról. Kishegyes a tartományi titkárság pályázatán nyerte ezt az összeget, amit útjelzések kihelyezésére, valamint buszmegállók és kerékpárutak építésére írt ki a titkárság.

A pályáztatás lebonyolításáért ifj. Juhász Bálint titkárhelyettes volt a felelős, a pályázat keretösszege 40 millió dinár volt, amiből összesen 25 projektumot támogatnak.

A Kishegyesnek odaítélt összeg a keretösszeg 5 százalékát teszi ki, ami jelentős támogatásnak számít, számolt be lapunknak Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere.

– Ismét jó hírrel tudok szolgálni a kishegyesieknek, az önkormányzat sikeresen pályázott a tartományi gazdasági titkárságnál a Topolyai úti buszmegálló építésére és a környék szanálására. Erre a célra a község 1 millió 900 ezer dinárt nyert a pályázaton, ehhez még az önkormányzat hozzá fog tenni 863 ezer dinár önrészt. Ezzel együtt a projektum összértéke eléri a 2 millió 763 ezer dinárt. Úgy gondolom, hogy egy olyan kis közösség számára, mint a miénk, ez egy igen komoly eredmény – mondta el az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy ebből az összegből új buszmegálló fog épülni a Topolyai út bal oldalán (falu felől nézve),  emellett rendezni fogják a másik oldalon lévő buszmegálló környékét is.

– Nemcsak új buszmegállót fogunk építeni, hanem a másik oldalt is rendbe tesszük, lebetonozzuk ahol szükséges, megoldjuk a vízelvezetést, stb. A tervünk összhangban van az egyszer majd megépülő gyorsforgalmi úttal, ami valamennyivel szélesebb lesz, mint a jelenlegi – hangoztatta Mohácsi, majd arról is beszámolt, hogy hamarosan ki fogják írni a közbeszerzési pályázatot a kivitelező kiválasztására.

– Várhatólag belátható időn belül meg fog érkezni a pénz a tartományból és elkezdődhetnek a munkálatok. Nagyon remélem, hogy még az idei év során realizálni fogjuk ezt projektumot, valós esélyt látok rá – mondta az alpolgármester.

Végezetül Mohácsi beszámolt arról, hogy a terveik között szerepel a központban lévő buszmegállók felújítása is.

– Ez a projektum új buszmegállók létesítésére volt kiírva, ezért a központban lévők felújítását nem tudtuk belefoglalni, de mindenféleképp terveink között szerepel ezek rendbetétele és a környék szanálása. Ha idén nem sikerült, akkor a következő évben biztosan meg fogjuk oldani ezt a kérdést is. Keressük a megfelelő pályázati forrásokat ehhez, emellett az önkormányzat és a helyi közösség önrészt is fog ráfordítani – tudtuk meg az alpolgármestertől.