2024. április 25., csütörtök

A napirend mellőzése a parlamentben

Titokzatos elefántokról és arról, hogy vajon a kisebbségi jogok a villanyszámla fizetésétől függnek-e

A köztársasági parlament napirendjén csütörtökön a magánosításról szóló törvényjavaslatra benyújtott 126 módosítási indítvány, valamint a csődeljárásról szóló törvény módosítási és kiegészítési javaslatára benyújtott 23 módosítási indítvány megvitatása szerepelt. A képviselők végül teljesen eltávolodtak a témától. A vita hevületében egy pillanatban annyian felszólalásra jelentkeztek, hogy a jelentkezéseket regisztráló rendszer összeomlott.

A leghevesebb vitát az Új Párt módosítási indítványa váltotta ki. Az ÚP a magánosítási törvényjavaslatra nyújtott be módosítási indítványt, pontosabban az általuk benyújtott indítvány szövege teljes mértékben megegyezett a beterjesztett törvényjavaslattal, azzal a különbséggel, hogy a dokumentum végén a törölni szó szerepelt. Az ÚP ezzel jelezte, hogy szerintük a törvényjavaslatot vissza kellene vonni. A szóban forgó törvényjavaslatot egyetlen dolog tehetné jobbá, az, ha törölnék annak mind a 95 szakaszát, érvelt Vladimir Pavićević, az ÚP képviselője.

Zoran Babić, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője értelmetlennek nevezte a módosítási indítványt. Senki nem kérdőjelezi meg, hogy a beterjesztett törvényjavaslatokra módosítási indítványt lehet benyújtani, ugyanakkor jó lenne, ha azoknak lenne is valami értelme, nyomatékosította Babić. Erre a fejtegetésre reagált Borislav Stefanović, a Demokrata Párt frakcióvezetője, aki úgy véli, hogy bárki bármilyen módosítási indítványt benyújthat, a polgárok döntik el, hogy minek van értelme és minek nincs.

– Egyébként is, Önök bármit megszavazhatnak, hiszen megvan hozzá a szükséges többségük. Még azt is megszavazhatják, hogy a föld sík lap és elefántok tartják a hátukon – fogalmazott Stefanović, mire Maja Gojković, a képviselőház elnöke értetlenségét fejezte ki, mert mint mondta: „Nem értette ezt az elefántokkal kapcsolatos megjegyzést.”

Mindezt követően Stefanović kijelentette, az lenne a legjobb, ha Aleksandar Vučić kormányfő megmondaná, hogy miről beszélhetnek a képviselők. Erre reagált ismét Babić, aki sértésként élte meg a Vučićtyal kapcsolatban elhangzó kijelentést: „Mi büszkék vagyunk az elnökünkre. Akárki is említi Vučićot, vagy az SZHP-t, mi azonnal reagálni fogunk. Az SZHP tagja vagyok, annak első lélegzetvétele óta. Egyébként is, a DP az, amelyik helyi és tartományi szinten azokkal kokettál, akiket az SZHP elődjének hívnak. Ne sértegessék azokat, akikkel együttműködnek, de ez biztosan nem az SZHP.”

Stefanović azzal vágott vissza, hogy a DP mindig is megpróbált széles frontot kialakítani a hatalom ellen, ugyanakkor nem azokkal a pártokkal együttműködve, amelyekre Babić célzott. A DP nem szégyenli együttműködő partnereit, magyarázta Stefanović, mondván: sokkal rosszabb, amikor valakinek a múltja miatt kell szégyenkeznie.

Ezt követően kapcsolódott be a vitába Marko Đurišić, az Új Demokrata Párt frakcióvezetője és kifejtette: Babić nem kérhet szót minden egyes alkalommal, amikor valaki megemlíti Vučićot és nem is lehet mindig az övé az utolsó szó.

Később a nap folyamán a kormány többi tagjával Aleksandar Vučić is megjelent a képviselőházban és a hónap utolsó csütörtökje lévén válaszolt a képviselők kérdéseire. Zoran Živković, az ÚP elnöke arra volt kíváncsi, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a Fiat autógyárral aláírt szerződést, valamint a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) eladásáról szóló szerződést, hiszen a választási kampányban Vučić erre ígéretet tett. A kormányfő közölte: egyik szerződést sem ő írta alá, hanem az a párt, amelyik választási listájának Živković is jelöltje volt. Ami a Fiattal aláírt szerződést illeti, ezt nem mutatják meg a nyilvánosságnak, közölte Vučić, mondván: a NIS kapcsán érdemes kiemelni, hogy az aktuális kormány kiharcolta, hogy kedvező feltételek mellett íródjon alá a Déli Áramlatról szóló szerződés. A NIS eladásával kapcsolatban fennálló észrevételeket Vladimir Putyin orosz államfő irányába is tolmácsolta, mondta Vučić, majd reményét fejezte ki, hogy a szóban forgó szerződés felülvizsgálatával megbízott munkacsoport jól végzi a munkáját.

A kormányfő elégedetten számolt be arról, hogy a szerb légitársaság, az Air Serbia, nyereségesen működött az utóbbi egy évben. Az Air Serbia a bruttó nemzeti termék 1,5 százalékával járul hozzá az állami költségvetéshez. A korábbi évhez képest a légitársaság utasainak száma hetven százalékkal növekedett, bevételei pedig 21 százalékkal.

Szintén Živković kérdésére válaszolva a kormányfő bejelentette, hogy augusztus 5-től a kormány honlapján lesz olvasható, hogy ki nyújtott segítséget Szerbiának a májusi árvizek idején.

Reagálva Shaip Kamberi, a Demokratikus Tevékenység Pártja képviselőjének kérdésére, Vučić közölte, hogy a Preševo-völgyi három falu kisdiákjai szeptember 1-ig ingyen kapnak albán nyelvű tankönyveket. Vučić egyúttal arra kérte az albánokat, hogy teljesítsék az állam iránti kötelezettségüket és fizessék a villanyáramot.

– Nem kell szeretniük Szerbiát, de arra kérem Önöket, hogy tiszteljék és kezdjenek el eleget tenni kötelezettségüknek – nyomatékosította Vučić, amire reagálva Kamberi közölte: nem tudta, hogy a kisebbségi jogok a villanyszámla fizetésétől függnek.