2024. április 25., csütörtök

Veszélyben a Kostolac hőerőmű

Eldugultak a vízelvezető csatornák, záporpatakok vittek el utakat, jégeső vert el gyümölcsösöket és viharos szél tépett ki fákat

Szerdán az idén másodszor óriási vihar tört be a régióba, Horvátország a délután folyamán elsötétült és Montenegróban is heves esőzések voltak. Az ítéletidő késő délutánra Szerbiát is elérte és estére már Vajdaságban pusztított. A heves esőzések, a jég, a villámlás, az óriási erejű szél országszerte problémákat okozott Kraljevo, Vrnjačka Banja, Čačak, Kruševac, Jagodina, Kuršumlija, Obrenovac, Belgrád és Észak-Vajdaság területén újra megáradtak a záporpatakok, fák törtek ketté, utcák kerültek víz alá és házak gyulladtak ki a villámcsapások miatt. Veszélybe került a kostolaci hőerőmű, Versec utcái víz alá kerültek, Topola községben rendkívüli állapotot vezettek be. Az előrejelzések szerint szombaton és vasárnap mérséklődik a helyzet, a hét elejétől újból bizonytalan lesz az időjárás. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHZM) figyelmeztetése szerint a nagy mennyiségű csapadék miatt Szerbia hegyvidéki területein újból megáradhatnak a záporpatakok.

A Szerbiai Villanygazdaság közleménye szerint a heves és nagy mennyiségű esőzés után megáradtak a záporpatakok, amelyek veszélybe sodorták a Kostolac hőerőmű A blokkjának legfontosabb részeit, ezért csütörtökön reggel le kellet kapcsolni az erőmű A2-es blokkját. A víz betört a Drmno felszíni szénbányába is, a hegyekből lezúduló záporpatakok pedig elárasztják, valamint magukkal sodorják a bánya felszereléseit, gépezeteit. Hozzáteszik, a bánya gépezetei használhatatlanok, valamit lehetetlen közlekedni a bánya útjain, ugyanis a záporpatakok valóságos kanyonokat vágtak a bánya területén. A Tanjug hírügynökség beszámolója szerint Kostolac környékén már 10 nap alatt négyzetméterenként több mint 200 liter eső esett.

Versecen szerda este négyzetméterként 160 liter eső esett. A beszámolók szerint a város vízelvezető csatornarendszere eltömődött, utcák víz alá kerültek, de egyes házakba is betört a víz és pincéket árasztott el. Víz alá került a közkórház gyógyszertárának szuterénje is. A város válságstábja álladóan figyeli a helyzetet, az érintett területeken szivattyúkat hozott működésbe. Versec és Nagyszered (Veliko Središte) között átjárhatatlan lett a közút, valamint a város számos utcáján se lehetett még csütörtökön közlekedni.

Đorđe Babić, a tartományi válságstáb vezetője csütörtökön kijelentette, hogy Vajdaság városainak és községeinek válságstábjai megkezdték a szerda esti ítéletidő utáni törmelék feltakarítását. Szavai szerint még nem lehet felmérni, mekkora károk keletkeztek a szerdai viharban és szerbiai szinten a legrosszabb helyzetben Versec volt.

Topola közégben a vihar óriási károkat okozott a kommunális infrastruktúrában, a községben rendkívüli helyzetet rendeltek el. Dragan Jovanović, a község válságstábjának vezetőjének beszámolója szerint a patakok még nem léptek ki a medrükből.

– Több út megrongálódott, a viharos szél több házról letépte a cserepeket és óriási károkat okozott a jégeső. A jégelhárítás annak ellenére sem járt eredménnyel, hogy mindenki a helyén volt és elegendő rakétákkal voltak ellátva az állomások – mondta Jovanović.

Az RHZM figyelmeztetése után Trstenik község válságstábja készültségben van, ugyanis az előrejelzések szerint a nagy mennyiségű csapadék újból megáraszthatja a záporpatakokat. A készültséget szombatig tartják életben.

Kraljevo környékén a vihar csupán kisebb károkat okozott, a híradások szerint a szélvihar kicsavart néhány fát és Kraljevóban, Vrnjačka banján és a Kopaonikon a villám belecsapott néhány vendéglátóipari épületbe, amelyekben a rövidzárlat miatt tűz keletkezet, de a tűzoltók gyorsan ellenőrzésük alá vonták a tüzet. Medveđa községben a záporpatakok okoztak gondot, szinte eltöröltek a föld színéről egy 5 kilométeres útszakaszt, amelynek következtében közel 100 háztartás szakadt el a külvilágtól. A záporpatakok Čokotanci faluban tönkretettek több gyümölcsöst, valamint elsodorták a helyiek háziállatait. Emberi áldozat nem volt.

Novi Pazarban csütörtökön okozott gondot a viharos időjárás, a nagy mennyiségű csapadékot a város vízelvezető csatornarendszere nem tudta elvezetni, valamint mintegy tíz percen át mogyoró nagyságú jégeső verte el a környék gyümölcsöseit, veteményeskertjeit.