2024. április 19., péntek

Negyvenmillió dinár közlekedésbiztonságra

Tartományi támogatás közlekedési jelek felállítására, autóbuszmegállók, kerékpárutak és járdák kiépítésére

Huszonöt vajdasági önkormányzat képviselője és Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsággal foglalkozó titkár a közlekedési infrastruktúra fejlesztéséről írt alá szerződést tegnap Újvidéken. A 40 millió dináros tartományi támogatásról szóló pályázatot 2014. május 21-én írták ki. Az előirányzott összeget az iskolák és iskoláskor előtti intézmények közelében levő közlekedési jelek kihelyezésére, autóbuszmegállók, kerékpárutak és járdák építésére fordítják.

– A 40 millió dináros támogatásból 23 vajdasági iskola közelében megfelelő közlekedési jeleket helyeznek ki, 5 autóbuszmegállót építenek, ezenkívül 9 kerékpárutat, valamint járdát építenek ki – részletezte Miroslav Vasin.
Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere, és a pályázat egyik sikeres nyertese elmondta, hogy Topolya községben a projektum teljes összege 2 200 000 dinár, ebből az önrész 800 000 dinár, és 1 400 000 dinárt nyertek a pályázaton.

– Topolya község csaknem 600 négyzetkilométeren terül el, így az óvodákba nagyon sok helyről utaztatják a gyerekeket. Az egyik óvodánál még nem volt biztonságos a buszmegálló, a támogatásnak köszönhetően azonban alkalom adódik ennek pótlására. A közeljövőben az önkormányzat a meglévő kerékpárutakat szélesítését is el szeretné elvégezni – nyilatkozta Kókai Mernyák.
– Zentán a Tornyosi út az egyik legforgalmasabb utca, a kerékpárút azonban csupán a feléig van kiépítéve. A tartomány támogatásából szeretnénk befejezni a kerékpárutat. Zenta község 2 400 000, a tartomány pedig 1 600 000 dinárral járult hozzá a munkálatok megvalósításához – mondta Varga Viktor, Zenta község gazdaságfejlesztéssel, mezőgazdasággal és környezetvédelemmel megbízott tanácstagja.

Huzsvár Ervin, Magyarkanizsa alpolgármestere kifejtette, hogy Horgos központjától a kanizsai úton Magyarkanizsa irányában kerékpárutat szeretnének kiépíteni.
– Magyarkanizsa község 4 millió dinár összértékű projektum megvalósításának támogatása céljából fordult a tartományi titkársághoz. A munkálatok elvégzéséhez a tartományi titkárság 1 600 000, a község pedig a 2 400 000 dinárral járult hozzá – mondta Huzsvár.

Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes hozzátette, hogy 2007 óta a tartományi titkárság a társfinanszírozási pályázatokon keresztül 329 millió dinárral támogatta a helyi önkormányzatok közlekedési infrastruktúrájának kiépítését.