2024. április 25., csütörtök

Októberi Díj és Novemberi Oklevél

A javaslatokat szeptember 15-éig, illetve október 1-jéig lehet átadni a városi képviselő-testület bizottságának

A városi képviselő-testület keretében működő ünnepnap-meghatározó és díjodaítélő bizottság felhívást intéz az újvidéki polgárokhoz, munka-, politikai és egyéb szervezetekhez, egyesületekhez stb., hogy tegyék meg javaslataikat arra vonatkozólag, hogy kit, illetve melyik szervezetet, közösséget javasolják az idei Októberi Díj, illetve Novemberi Oklevél várományosának.

Az Októberi Díjat október 23-a, a város 1944-es felszabadulásának alkalmából ítélik oda azoknak, akik legtöbbet tettek városunk politikai, gazdasági, kulturális fellendítéséért. Olyan személyek vagy szervezetek kaphatják, akik/amelyek Újvidék területén tevékenykednek, vagy olyanok, amelyek Újvidék területén vannak bejegyezve. Kivételes esetekben olyan helyi tanulónak, egyetemistának, egyénnek vagy csoportnak is adható, aki kiemelkedő teljesítményt nyújtott a tudomány, művészet terén.

A javaslatokat szeptember 15-éig kell benyújtani a bizottságnak, a dokumentumot a városi képviselő-testület épületében, a Žarko Zrenjanin utca 2. alatt kell átadni.

A Novemberi Oklevél olyan személyekhez vagy egyesületekhez kerül, akik/amelyek a város szabad szellemiségének fejlesztéséért, demokratikus hagyományok ápolásáért tettek sokat. 1918. november 9-ére emlékezve adják át, a szerb hadsereg ezen a napon vonult be a városba. 1918. november 25-én pedig a nagy, össznépi képviselőház akkor döntött úgy, hogy Vajdaságot a Szerb Királysághoz csatolják. A Novemberi Oklevél várományosainak javaslati listáját október 1-jéig kell benyújtani a már említett címre.