2024. április 16., kedd
MAGYARCSERNYE

Feltérképezik a szegénységet

Magyarcsernye Szerbia tíz legszegényebb községe között van. Sok az idős háztartás, egyre több roma él a határ menti községben. Két évvel ezelőtt egy egyedül élő idős személy Klárin (Radojevón) megfagyott a házában. Ugyanitt romák költöztek be a külföldön dolgozók házaiba. Nem véletlen, hogy a község bekapcsolódott a Norvégia által támogatott, 2015 januárjáig tartó projektumba, amelynek a célja az új szociális kártya elkészítése, valamint a veszélyeztetett populáció foglalkoztatása. Magyarcsernyén kívül a harmincezer eurós projektumban Ada, Törökbecse, Zichyfalva (Plandište) és Pećinci vesznek részt.

Hamarosan körbejárják a veszélyeztetett családokat, hogy pontos képet alkothassanak arról, hogy ki az, akinek szüksége van segélyre, de ezek a személyek maguk is jelentkezhetnek a községháza illetékes irodájában. A szociális kártya elkészítése után a munkaképes rászorulók részére megpróbálnak munkalehetőséget biztosítani, a munkaképtelenek pedig segélyt kapnak. A támogatás kérvényezése évente négy alkalommal lesz lehetséges.

A projektum célja a rendelkezésre álló szociális juttatások minél igazságosabb elosztása és a visszaélések ellehetetlenítése. Az új szociális kártyának köszönhetően pénzsegélyt kaphatnak azok is, akik arra nem jogosultak a Szociális Központnál. Másrészt a szegény sorsú embereknek lehetőséget nyújtanak arra, hogy munkájukkal keressék meg a pénzt. Mint ahogy Pera Milankov, Magyarcsernye polgármestere mondja, szembetűnő, hogy sokan, akik kevés földdel rendelkeznek, valójában szociális esetek. Hasonló helyzetben vannak azok a nyugdíjasok, akik minimális ellátmányt kapnak. Nem véletlen, hogy a község költségvetésének a két százalékát fordítják egyszeri szociális juttatások kifizetésére.