2024. április 25., csütörtök

Hleb nélkül fogyasztható a BATE?

A magyar bajnok Debrecen ma a fehérorosz BATE Boriszov együttesét látja vendégül a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójának első mérkőzésén, a párharc tétje már a főtáblás szereplés a nemzetközi futballszíntéren. Az a csapat ugyanis, amely ebből a párosításból továbbjut, biztos résztvevője lesz valamelyik európai kupa főtáblás küzdelmeinek: a negyedik kör győztesei a BL, vesztesei pedig az Európa-liga csoportküzdelmeiben lesznek érdekeltek.

A riválissal 2012-ben a legrangosabb európai kupasorozat ugyanezen szakaszában került szembe a hajdúsági csapat, amely az első mérkőzésen Ibrahima Sidibe góljával sokáig vezetett, ám a szenegáli támadó a 90+3. percben a saját kapujába is betalált, ennek ellenére a Debrecen kedvező helyzetből várhatta a visszavágót. A második találkozón azonban, Debrecenben, Mozoleszkij és Volodko góljaival 2:0-s vendégsiker született, így a fehéroroszok jutottak tovább. A BATE Boriszov – ahogy 2011-ben – végül ekkor is kiharcolta a csoportkörbe jutást, tavaly azonban már a selejtező második fordulójában búcsúzott a kazah Sahtyor Karagandival szemben. Az elmúlt években kissé meggyengült fehérorosz csapat – amelytől távozott az Arsenalt és a Barcelonát is megjárt Hleb a mostani sorozatban, az előző fordulóban csak nagy nehézségek árán, idegenben szerzett góljának köszönhetően jutott tovább az albán Skënderbeu ellenében.

A Nagyerdei Stadionban 20.30-kor kezdődő összecsapás játékvezetője Szymon Marciniak lesz; a lengyel bíró vezette május 22-én az új debreceni aréna első válogatottmérkőzését, a 2:2-re végződött Magyarország–Dánia meccset is.