2024. április 25., csütörtök

Az orosz szakadárok jól „bevásároltak”

Egyre nehezebb a dolga az ukrán hadsereg egységeinek az ország keleti részében, ahol a kormányellenes orosz szeparatista lázadók ellen harcolnak. A Moszkva támogatását élvező szakadárok ugyanis egyre veszélyesebb fegyverekkel szállnak szembe a támadó ukrán katonákkal. Ráadásul már-már hadsereggé is szerveződtek, tehát az ukrán kormányerők egy komoly haderővel kénytelenek csatázni.

Mind több jel és információ utal arra, hogy Oroszország szakmai segítséget is nyújt a kelet-ukrajnai lázadóknak, és modern fegyverekkel is ellátja őket. Nyilvánvaló, hogy a lázadók birtokában kiváló légvédelmi rendszerek vannak. Az ellenük indított támadás óta ugyanis már 13 ukrán katonai légi járművet lőttek le. Valószínűleg ők semmisítették meg július 17-én (tévedésből) a maláj légitársaság utasszállító gépét is, amely 298 személlyel a fedélzetén lezuhant; a katasztrófát senki nem élte túl. Elképzelhető, hogy a gép lelövéséhez használt Buk-M1 föld-levegő rakétarendszert Oroszországtól szerezték, ahogyan azokat az egyéb légelhárító eszközöket, harckocsikat, ágyúkat, lövészpáncélosokat, önjáró lövegeket, gyalogsági lőfegyvereket, aknákat és egyéb hadfelszerelést, amellyel az ukrán erőkkel szembeszállnak.

Az már régóta sejthető, hogy az orosz hadsereg modern fegyvereket csempész át a térségben ellenőrizetlen ukrán határon. A nyugati és az ukrán titkosszolgálat, valamint a NATO szerint Oroszország nagy mennyiségben és egyre gyakrabban szállít fegyvereket a kelet-ukrajnai lázadóknak, akiket Kijevben terroristáknak tartanak. A rendkívül intenzív fegyverutánpótlás akár arra is utalhat, hogy valójában Oroszország vív leplezett háborút a NATO-val és az Európai Unióval szorosabb és mélyebb kapcsolatok kiépítésére törekvő Ukrajna ellen. Lapértesülések szerint az amerikai védelmi minisztérium, vagyis a Pentagon és a tengerentúli hírszerző szolgálatok terveket készítenek, amelyek segítségével Barack Obama elnök kormánya segítséget nyújthat Ukrajnának az orosz lázadók föld-levegő rakétáinak felderítésében és megsemmisítésében.

Az orosz fegyverszállítások azután szaporodtak meg, hogy az ukrán hadsereg széleskörű harcot kezdett a lázadás felszámolására.

A Pentagon a hét végén azzal gyanúsította meg Moszkvát, hogy nagyon komoly rakétarendszereket készül átadni a kelet-ukrajnai szakadároknak. A fegyverek állítólag már az orosz–ukrán határ térségébe érkeztek, s hamarosan átkerülhetnek a szeparatistákhoz.

Kijev ugyanakkor azt állítja, hogy a kelet-ukrajnai lázadók fegyverellátását és tevékenységét, illetve katonai akcióit Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter irányítja.

Moszkva tagadja, hogy felfegyverezné az ukrajnai szakadárokat. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt nyilatkozta, hogy a kelet-ukrajnai orosz harcosok vásárolják a fegyvereiket. Azt azonban már nem árulta el, hogy hol.