2024. április 18., csütörtök

Tetemes illetékek

A legalacsonyabb közigazgatási illetéket a politikai pártok, a legmagasabbat pedig a robbanóanyagok előállításával foglalkozó cégek fizetik

A legalacsonyabb köztársasági közigazgatási illeték hetven dinár, míg a legdrágább háromnegyed millió – áll a Helyi Gazdasági Fejlődés Nemzeti Szövetségének (NALED) legújabb jelentésében, amely annak a felmérésnek az adataira támaszkodik, amelyet a szövetség a USAID szervezettel közösen végzett. A legalacsonyabbat, a fentebb említett hetvendináros illetéket a politikai pártok fizetik pártalapítási nyilakozataik, valamint a párttagsági nyilatkozatok hitelesítésekor. A Beta hírügynökség összegyűjtötte a legtetemesebb terheket, amelyeket az államnak törlesztenek az érintettek.

Íme az első öt.

Az első helyen a robbanóanyagok előállításával foglalkozó cégek működési engedélyének hitelesítése áll, amely hétezer euróba kerül (750 ezer dinár).

A második helyet a dohánytermékek gyártását jóváhagyó engedély foglalja el, amely csak egy kicsivel alacsonyabb az első összegnél. Ez történetesen 736 440 dinárt tesz ki.

A dobogó legalsó fokára a robbanóanyagok értékesítésével foglalkozó vállalatokat terhelő illeték került, amely kicsivel több, mint félmillió dinár (515 510).

Érdekes módon a negyedik legnagyobb, államnak törlesztendő közigazgatási illeték az ország nevének használata, cégek, illetve üzletek elnevezésében. Ez az összeg pontosan 465 110 dinárt tesz ki. A NALED illetékesei szerint ez talán az egyik oka annak, hogy a vállalkozókat cégük nevének megválasztásakor miért nem inspirálja az ország elnevezése.

Végül a top öt „utolsó helyezettjei” a tanúsítványokat kiadó testületek, amelyek kicsivel több mint négyezer eurót fizetnek az állam irányába illetékek címén (421 840 dinárt).

Az első öt mellett a NALED még felsorakoztatott csaknem húsz olyan köztársasági közigazgatási illetéket, amelyek meghaladják a hat számjegyű értéket. Ezek elsősorban olyan cégekre vonatkoznak, amelyek termelési szektorban működnek, olyan kereskedésekre, amelyek fegyvereket, robbanékony anyagokat értékesítenek, szállítással foglalkozó cégekre (repülők, hajók), környezetvédelmi vállalatokra, bányászati cégekre.

A 2012-ben az adójellegű járulékok megnyirbálásával megállapították, hogy csaknem minden második feleslegessé vált díj pont a közigazgatási illetékek közé tartozott. A Helyi Gazdasági Fejlődés Nemzeti Szövetsége szerint a rendszer további átalakításában azt kéne górcső alá venni, hogy ezek közül az összegek közül melyek terhelik a polgárokat, és melyek a gazdaságot, és az sem mellékes, hogy mekkora az arány a két illetékfajta között.

A NALED és a USAID közös felmérése alapján kiderült, hogy az országban 384 különböző nem adójellegű teher szerepel, ezek közül 247 parafiskális.

Egyébként a legalacsonyabb terheket általában a polgárok és a már említett pártok fizetik. Az alacsonyabb illetékek közül például 110 dinárba kerül a környezetvédelmi dokumentumok kérelmezése, 120-ba pedig az anyakönyvi kivonat beszerzése.

Az aláírások hitelességének ellenőrzésére 210 dinárt kell fizetni, míg a felhatalmazások hitelességének megállapításáért, vezetői engedély kiadásáért 250 dinár illeti meg a hivatalokat.