2024. április 20., szombat

Holland szakértők Kelet-Ukrajnában

Kijev: A szeparatisták ukrán zászlós harckocsikkal lőnek civilekre Donyeckben

Kelet-Ukrajnába holland orvosi szakértői csoport érkezett tegnap, de a harcok miatt nem tudta megközelíteni a maláj utasszállító lezuhanásának helyszínét, amiért a kijevi hatóságok a felkelőket okolták. A hágai hatóságok közölték, hogy holland igazságügyi orvos szakértői csoport érkezett Kelet-Ukrajnába, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik tisztségviselője azonban később közölte, hogy a közeli harcok miatt a szakértők aznap nem mennek el a maláj utasszállító katasztrófájának helyszínére.

Jerzy Dyczynski és Angela Rudhart-Dyczynski a maláj utasgép roncsainál. Az ausztráliai Perth-ben élő házaspár lánya, Fatima volt a Boeing 777-es egyik utasa (Fotó: Beta/AP)

Jerzy Dyczynski és Angela Rudhart-Dyczynski a maláj utasgép roncsainál. Az ausztráliai Perth-ben élő házaspár lánya, Fatima volt a Boeing 777-es egyik utasa (Fotó: Beta/AP)

A 30 fős holland szakértői csoport az EBESZ és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok megállapodásának köszönhetően utazhatott Kelet-Ukrajnába.

Ausztrália, amely Hollandia után a legtöbb állampolgárát veszítette el a tragédiában, ötven rendőrt indított útnak csütörtökön Ukrajnába a nyomok biztosítására. Az orosz közlekedési minisztérium is bejelentette, hogy négy légiközlekedési szakértőt küldött a helyszínre.

A malajziai hatóságok bejelentették: megállapodtak abban a szakadárokkal, hogy a nemzetközi rendőri misszió a katasztrófa helyszínére utazhat a szakértők védelmére. Erre Alekszandr Borodaj, az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” (DNK) „miniszterelnöke” tegnap adta meg az engedélyt. A 68 fős malajziai rendőrségi kontingens szerdán indul útnak.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata július 17-én zuhant le Kelet-Ukrajnában, a szakadárok által ellenőrzött területen, a Boeing 777-es gépet minden bizonnyal lelőtték. A fedélzeten tartózkodó 298 ember szörnyethalt. Az áldozatok között 193 holland állampolgár volt, ezért a katasztrófa okának kivizsgálása is Hollandia irányításával zajlik, nemzetközi összefogással. Már sok áldozat földi maradványait Hollandiába szállították.

Eközben a kelet-ukrajnai felkelés elleni „terrorellenes művelet” sajtóközpontja szerint a szakadárok tegnap ukrán nemzeti zászlót tűztek két harckocsira, és ezekkel lőtték Donyeck lakónegyedeit. A szeparatisták a sajtóközpont szerint megpróbálják fenntartani az ellenőrzést a kelet-ukrajnai Donyeck és Horlivka települések fölött, és a lakosság megfélemlítésével, félrevezetésével, a DNK melletti aktív propagandával igyekeznek elkerülni, hogy a helyi lakosok ellenük forduljanak.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője azt mondta, hogy a biztonsági erők Horlivkánál heves harcokat vívnak a szeparatisták ellen.

Az RNBO szóvivője emellett azt állította, hogy Oroszország tovább növeli katonai jelenlétét az ukrán határnál, és két, csecsen zsoldosokból álló zászlóalj érkezett Rosztov-na-Donu oroszországi városba.

Dmitro Timcsuk katonai szakértő újságíró azt állította, hogy a szakadárok emberveszteségeik pótlására erőszakkal toboroznak civileket. A külügyminisztérium és egészségügyi minisztérium pedig arról tájékoztatott, hogy a szakadárok előző nap egy luhanszki gyermekotthonból elraboltak mintegy 60 árva gyereket, köztük 16 olyan kisbabát, akik még nem töltötték be az egy éves kort.

Ramzan Kadirov csecsen elnök „ellenszankciókat” hozott nyugati vezetőkkel szemben. Kadirov szankciós listájára felkerült Barack Obama amerikai elnök, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

Kadirov arra adott utasítást, hogy fagyasszák be csecsenföldi számláikat és ottani vagyonukat (ha egyáltalán fellelhetők az észak-kaukázusi köztársaságban, ami kevésbé valószínű). Emellett tegnap óta nem tehetik be a lábukat Csecsenföld területére.

A csecsen elnök a lépést válaszul hozta arra, hogy az Európai Unió őt is feltette a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtott segítségük miatt szankcionált személyek listájára.