2024. április 23., kedd

106,8 millió euró vissza nem térítendő támogatás az EU-tól

Az árvíz okozta károk elhárításával és az újjáépítéssel megbízott kormányiroda honlapján hétfőn közzétette, hogy a közelmúltban Brüsszelben megtartott adományozói konferencián 106,8 millió euró vissza nem térítendő támogatás gyűlt össze Szerbia számára. A legtöbb pénzt, 80 millió eurót, az Európai Unió különítette el. Svájc 5,9, Japán 5, Norvégia 4,1, Ausztria, Svédország és az Amerikai Egyesült Államok 2-2, Törökország 1,35, Nagy-Britannia 1,25, Franciaország pedig egymillió eurót adományozott. Magyarország 500, Algéria 370, Szlovákia 330, Szlovénia 150, Csehország 111, Macedónia és Albánia 100-100, Lengyelország 80, Örményország, India, Indonézia és Marokkó 74-74, Bulgária 50, Mexikó 37, Kanada 36 ezer eurót, Andorra pedig 7500 eurót adományozott.

Kedvező feltételű kölcsönök formájában a 106,8 millió euró mellett az adományozói konferencián nagyjából 900 millió eurót ajánlottak fel Szerbiának az árvízkár szanálására.

Közben Kraljevo polgármestere, Tomislav Ilić, bejelentette, hogy a város területén 475 házat kell felújítani. A májusi árvízben károsodott házak listáját a városi közigazgatás ebből a célból megalapított bizottsága állította össze. A tulajdonosoknak a felújításhoz nem kell majd építési engedélyért folyamodniuk, közölte Ilić, valamint azt is elmondta, hogy 230 polgár egyszeri segély formájában korábban 120 ezer dinárt kapott a városi költségvetésből, így ők a későbbiekben, amikor a kormány megkezdi szétosztani a kárpótlást, 80-80 ezer dinárra számíthatnak.

Hétfőn Belgrádból több jogász is Obrenovacra utazott, hogy jogi tanáccsal segítse az árvízkárosult helyieket. A polgárok a helyi telefonos központban érhetik el a jogászokat, akik a felújításra váró házakra szánt támogatás átutalásához szükséges végzés kiállításában is segíteni fognak. Miután a polgárok megkapják a végzést, meg kell adniuk számlaszámukat, hogy az illetékesek erre utalják át a támogatást. Az épületek károsodásának mértékétől függően a kártérítés öt kategóriáját határozták meg: az első kategóriában 120 ezer, a másodikban 200 ezer, a harmadikban 250 ezer, a negyedikben 350 ezer, az ötödikben pedig 600 ezer dinárt kaphatnak a károsultak. A kár meghatározásakor az illetékesek azt is megvizsgálják, hogy a polgárok a vonatkozó törvénnyel összhangban jelentették-e be a kárt és a kár árvíz, vagy földcsuszamlás következtében keletkezett-e. A végzésre nyolc nap a fellebbezési idő, ennek lejártát követően utalják át a polgárnak a meghatározott összeget.