2024. március 28., csütörtök

Újvidéken nőtt a magyar ajkú elsősök száma

A szülők mindinkább belátják az anyanyelven folyó oktatás fontosságát és előnyeit

Lezajlott a beiratkozás az Újvidéken és a tartományi székváros környéki általános iskolák magyar tagozatain. Hogyan alakult a magyar ajkú diákok létszáma idén – Erdély Lenkétől, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatójától, a VMSZ újvidéki városi szervezete elnökétől, a Magyar Nemzeti Tanács tagjától kérdeztük.

Idén hány elsős iratkozott be az újvidéki magyar nyelvű tagozatokra?

– A 2014/15-ös tanévben az Újvidék város területén működő általános iskolákba összesen 37 gyerek iratkozott magyar tannyelvű tagozatra. A Petőfi Sándor Általános Iskolába 13, a József Attilába tudomásom szerint 9, а Sonja Marinković Általános Iskolába 5, a budiszavai Ivo Andrić Általános Iskolába pedig 10 gyerek jár majd őszre elsőbe. A gyerekek létszáma a város központjában levő Petőfi Sándor Általános Iskolában és a budiszavaiban növekedett meg kifejezetten. A létszám növekedésére, illetve csökkenésére már a gyermekek születési évében lehet következtetni, így csak azok lepődnek meg ezeken a számadatokon, akik nem kísérik évről évre a születések számát.

Természetesen nagy jelentősége van a szülők hozzáállásának is, hogy otthon magyarul beszélnek-e a gyermekeikkel, és hogy magyar bölcsődébe, óvodába íratják-e őket. Sajnos, az MNT kutatásai az bizonyítják, hogy a magyar anyanyelvűnek bejegyzett, de szerbül tanuló gyerekek nagy többsége nem, illetve nagyon alacsony szinten beszéli a magyar nyelvet, és nyilván ezért választják a szülők már kezdettől fogva a szerb nyelvű oktatást.

2009-ben indítottuk el Az újvidéki magyar oktatásért projektet, ennek keretében azóta is mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a magyar nyelvű osztályok fennmaradjanak. Az intenzív és folyamatos beiskolázási kampánymunka eredményeképpen Újvidéken már 2011-ben az előző évhez képest 11-gyel nőtt az elsősök száma, 21-ről 32-re emelkedett. Az idei, 2014/15-ös tanévben ez a létszám már nem a 30-hoz, hanem a 40-hez áll közelebb, hiszen 37 magyar elsősünk van a község területén, és még kettőt várunk szeptember elsejéig. Úgy gondolom, hogy a Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomagjai, a buszprogram (Maradék–Újvidék) és Újvidéken a magyar nyelvű napközik működtetése, valamint a későbbi ösztöndíjak is jelentősen hozzájárulnak a létszámnövekedéshez.

Az Újvidék-környéki települések iskoláiban hogyan alakul a magyar tagozatok helyzete, és hány elsősük volt az elmúlt években?

– Piroson most néhány nehéz év következik, ugyanis az óvodai csoportba nagyon kevés magyar anyanyelvű gyermek jár. Tavaly öten indultak magyar tannyelvű első osztályba, tavalyelőtt és az idén viszont csak egy-egy gyermek iratkozott magyar osztályba. A szülők két lehetőség közül választhattak: elsős gyermekük összevont tagozatra jár majd a pirosi iskolába, vagy egy újvidéki iskolába íratják, és naponta utazik. A szülők ez utóbbit választották. Sajnos, számukra az MNT bizonyos megfontolásból nem biztosított iskolabuszt.

Budiszaván ennél sokkal jobb a helyzet. Már 2011-ben 3 helyett 5 kisgyermek indult magyar első osztályba, az idén pedig ez a létszám megkétszereződött, hiszen 11 óvodás gyermek közül 10 a magyar osztályt választotta.

Mennyire lett sikeres a MNT, a VMSZ és a Vajdasági Pedagógiai Intézet arra irányuló stratégiája, hogy a magyar ajkú diákok magyar tagozatokra iratkozzanak?

– A Vajdasági Pedagógiai Intézet folyamatosan kapcsolatban van elsősorban a város területén dolgozó pedagógusokkal és az itt élő szülőkkel, valamint a Magyar Nemzeti Tanáccsal. Munkánkat összehangoltan végezzük. Az MNT tanszercsomaggal támogatja a magyar elsősöket, amely mindent tartalmaz, ami az iskolakezdéshez szükséges. A magyar tannyelven is működő újvidéki általános iskolák igazgatói nyitottságot mutattak a magyar napközi beindítására, tantermet és felszerelést biztosítanak a gyerekeknek, míg az MNT a napközis tanítók fizetéséről gondoskodik. A gyermekek a napköziben a házi feladatot megfelelő felügyelet mellett készíthetik el, ezenkívül esetleges nyelvi vagy tanulási nehézségeik kiküszöböléséhez is segítséget kapnak. Nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ és a környező településeken működő művelődési egyesületek is mindinkább gyermekközpontúvá váljanak. Mind több és több gyereket foglalkoztató projekt működik, amelyekbe sok-sok gyermek kapcsolódik be érdeklődési körének megfelelően. Ez történt a múlt héten is, amikor a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban nyári tábort szerveztek. A központ és az egyesületek működését a VMSZ Újvidéki Szervezetének kezdeményezésére és közbenjárására az elmúlt évben és az idén is a városi önkormányzat költségvetéséből biztosítjuk. A gyermekközpontú foglalkozások, táborok reményeink szerint hozzájárulnak majd ahhoz, hogy még nagyobb kedvvel iratkozzanak az újvidéki és az Újvidék környéki gyermekek magyar nyelvű tagozatokra.