2024. április 23., kedd

A belügyminiszter szerint vannak sáros rendőrök

Nebojša Stefanović belügyminiszter szerint vannak arra utaló jelek, hogy egyes rendőrök kapcsolatban állnak a bűnszervezetekkel, vagy olyan bűncselekményeket követtek el, amelyekből jogtalan haszonra tettek szert.

Nebojša Stefanović belügyminiszter (Fotó: Beta)

Nebojša Stefanović

– Mindazon rendőrök ellen, akikkel kapcsolatban felmerül ez a gyanú, vizsgálatot indítunk el. Ha lesznek bizonyítékok, akkor bűnvádi feljelentések is lesznek. Nem fogunk kivételezni senkivel – jelentette ki a belügyminiszter.

Szavai szerint Szerbiának professzionális rendőrségre van szüksége, nem pedig pártalapúra. Hozzátette, a rendőrségből nem szabadna információknak kiszivárogniuk, és elégedetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy olyan újságcikkekkel is találkozik, amelyek esetében egyértelmű, hogy az információk a rendőrség vagy az ügyészség berkeiből származtak.

Arra a kérdésre, hogyan történhetett meg, hogy a szerbiai kábítószer-kereskedelem fejének tartott Dragoslav Kosmajac azt követően hagyhatta el az országot, hogy Aleksandar Vučić miniszterelnök a „legnagyobb drogkereskedőnek” nevezte, Stefanović azt válaszolta, hogy Kosmajac ellen egyetlen egy ügyészség sem emelt vádat, a rendőrségnek ugyanis semmilyen alapja sem volt arra, hogy fogva tartsa.

Az amerikai és a németországi nagykövetség felgyújtásának körülményeit és háttereit vizsgáló munkacsoporttal kapcsolatban a belügyminiszter megjegyezte, céljuk az, hogy az ügy végére járjanak.

– Bármilyen eredményt is kapunk, arról tájékoztatni fogjuk a közvéleményt. Le szeretnénk zárni a történetet – mondta Stefanović.

Végezetül megjegyezte, hogy az előzetes becslések szerint a belügyminisztérium az év végére a tavalyihoz képest 1,1 milliárd dinárral nagyobb megtakarítást könyvelhet el az idén.