2024. április 19., péntek
OKTÓBERTŐL

Nemzetközi határátkelő nyílik Módosnál

Többévi kezdeményezés után ősztől nemzetközi határátkelői státust kap a Módos (Jaša Tomić) és Fény közötti ideiglenes átkelőhely. Temes megye és Szécsány község megegyezése alapján, eddig évente többször is megnyílt a határátkelő. Nebojša Stefanović szerbiai és Gabriel Oprea román belügyminiszterek találkozóján pedig nemrég megszületett a megegyezés arról, hogy – feltehetőleg már ez év októberétől – folyamatosan lehessen használni ezt a határátkelőt.

A módosi (ideiglenes) határátkelő (Fotó: Kecskés István)

A módosi (ideiglenes) határátkelő (Fotó: Kecskés István)

Az erről szóló szerződést aláírták, és most már csak a megegyezés konkrét megvalósításának az ütemétől függ, hogy mikor nyitják meg a schengeni szabályok szerint működő új nemzetközi határátkelőt. A műszaki feltételek biztosításán kívül le kell fektetni az optikai kábelt. Hamarosan Temesvárra látogat a szécsányi község küldöttsége, Predrag Milošević polgármester vezetésével, hogy megtárgyalják a határátkelő megnyitásának a dátumát. A megegyezés szerint az átkelő, a gyálai határátkelő rangjában lesz, napi 12 órás nyitva tartással.

A szerb kormány már 2009-ben a nemzetközi átkelők közé sorolta be a módosit, a Szécsány község vezetősége pedig lassan egy évtizede szorgalmazza az állandó határkelő megnyitását. Ennek keretében felújították és kiszélesítették a Szécsány és Módos közötti 13 km-es útszakaszt. Közben évente 4-5-ször emelték fel a határsorompót, rendszerint alkalmi ünnepek idején.

Hogy a határátkelő megnyitása mindkét fél érdeke, azt időnkénti megnyitása már megmutatta. A határ mentén élők rokoni látogatása és művelődési rendezvényein kívül ugyanis áruforgalom is kezdődött. A románok a nálunk olcsóbb élelmiszert, cigarettát és szeszes italt vásárolják, a kereskedők pedig a bánáti gyümölcs iránt mutatnak érdeklődést. A határ innenső oldalán mégis elsősorban az ipari beruházásokban reménykednek. Mert a legszegényebb községek közé sorolt Szécsányhoz tartozó 2300 lakosú Módoson felszámoltak szinte majdnem minden ipari létesítményt. A foglalkoztatottak száma háromszáz alatt van. Az elmúlt néhány év alatt több mint négyszáz fiatal hagyta el a települést.

Bánát vajdasági részéből Bánát romániai régiója felé jelenleg két határátkelőn, Szerbcsernyénél és Vatinnál folyik határforgalom. Az új határátkelővel tehermentesítenék a közlekedést. Az sem mellékes, hogy a Módos és Fény közötti átkelőn keresztül vezet a legrövidebb (a jelenleginél 50 km-el rövidebb) útvonal Újvidék és Temesvár között.