2024. április 26., péntek

Orvoshiány Közép-Bánátban

A nagybecskereki városi kórházban a köztársasági átlaghoz képest harminc orvossal és hatvan ápolóval kevesebben dolgoznak. Az Egészségügyi Minisztérium káderügyi szolgálata a napokban jóváhagyta a nagybecskerekieknek a hiányzó szakkáder felvételét, de a hozzáértők szerint ez nem fog lényegesen javítani a körzetben élő mintegy 250 ezer polgár egészségügyi ellátásán.

Gordana Kozlovački, a dr. Đorđe Jovanović kórház igazgatója közölte, hogy a közép-bánáti körzetben az országos átlaghoz képest összesen 216 orvos hiányzik, a tartományi szinten pedig 108-cal van kevesebb. Összehasonlításként megemlítette a nišavai körzetet, ahol tízezer lakosra 44 orvos jut, míg Közép-Bánátban mindössze 18. Nincs elegendő belgyógyász, nőgyógyász, pszichiáter, sebész, szívgyógyász. Minden orvosra arányosan átlagban két ápoló is hiányzik. Mint ahogy az igazgatónő mondja, a hiányzó orvosok és ápolók felvétele sokat jelentene a vidéken élők egészségügyi ellátása szempontjából, mivel az utóbbi időben sok egészségügyi dolgozó vonult nyugdíjba.

A városi kórháznak jelenleg összesen 1018 dolgozója van, 23-mal kevesebb, mint eddig. A közelmúltban nyugdíjba vonult öt orvos, ugyanennyi ápoló, a technikai személyzetből tizenegyen, a káderügyi osztályról pedig ketten. Szerinte a helyükre legkevesebb 21 személyt kell(ene) felvenni, hogy megtartsák azt a pozíciót, amelyben a közszférában való foglalkoztatás betiltása előtt voltak. De még ha ezt sikerül majd elérni, a régióban továbbra is óriási probléma marad az egészségügyi dolgozók hiánya. Mert, ha már csak egy orvos szabadságra megy, akkor nincs aki helyettesítse.

A nagybecskereki Egészségházban kilenc orvos hiányzik, ami megnehezíti az orvosi rendelők munkáját a városban, de még inkább a falvakban. A városhoz tartozó 22 településen közel 47 ezer lakos él.

Egyes vélemények szerint a helyzet évről évre rosszabb lesz. A lakosság egyre öregebb, s miközben anyagiak hiányában itthon nincs lehetőség a foglalkoztatásukra, az egészségügyi dolgozók tömegesen vándorolnak a nyugati országokba. Ezt a folyamatot csak gyorsítja az országnak az EU felé való közeledése.