2024. március 28., csütörtök

Az irodalom mint kapocs

A belgrádi közönség az elkövetkező hónapokban a magyar szépirodalommal, illetve kortárs írókkal ismerkedhet majd

A magyarok és az irántuk szimpátiát érző emberek kapcsolatát szeretné a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezete megerősíteni az elmúlt napokban elindított rendezvénysorozattal, amelynek témája a magyar irodalom. A rendezvénysorozat első vendége Marko Čudić, a Belgrádi Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének docense volt, aki a tanszék munkáját igyekezett bemutatni. Ő vezeti majd az elkövetkező előadásokat is, azzal, hogy a következő hónapokban számos magyar íróról és költőről esik majd szó, sőt a kortárs irodalmat is érintik majd. A következő előadást Danilo Kišnek szentelik, aki nagy jelentőséggel bír úgy a szerb, mint a magyar irodalomban.

– A politikai aktivitásaink mellett a magyar és a szerb nemzet között szeretnénk erősíteni a kapcsolatot Belgrádban, mégpedig a magyar irodalmon keresztül. Szeretnénk, ha az itteniek nemcsak azokat az írókat és költőket ismernék, akiknek műveit szerbre lefordították már, hanem más írókról is hallanának – emelte ki Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke. – Az irodalmiest-sorozat következő témája Danilo Kiš, sőt alapelképzelésünk szerint két estét is neki szentelünk majd, hiszen egy rendkívüli egyéniségről van szó. A következő előadásunkat augusztusban, utána pedig várhatóan szeptember elején tartjuk meg. Vagyis igyekezni fogunk, hogy havonta egy este a magyar irodalomról szóljon az elkövetkező hónapokban – tudtuk meg. Mint kiemelte, amellett, hogy új írókkal ismerkedik meg a közönség, remélik, lesznek, akik felismerik majd, hogy egyik-másik művet szerbre is le kell fordítani.

Már az első előadás is nagy számú közönséget vonzott, várhatóan Danilo Kišre még többen lesznek kíváncsiak, ezért a VMSZ képviselői azon gondolkodnak, hogy nagyobb befogadóképességű termet találjanak. Szeptember folyamán a VMSZ-államtitkárok munkájáról tartanak majd előadássorozatot, illetve az ősz folyamán fókuszba kerül a vajdasági magyar filmművészet is.