2024. március 19., kedd

Zöldet akarunk, nem parkolót!

Aláírásgyűjtés a Spens mellett megkezdett parkolótér építése ellen

A Városépítési Intézet illetékesei nemrég közölték, hogy a Vojvodina Sport- és Üzletközpont környékén új parkolót építenek – a meglévő parkolótér és a stadion melletti kis focipálya közötti füves területet tervezik lebetonozni. Bejelentésük szerint 150 járművet parkolhatnak majd itt tulajdonosaik, kiépítik a gyalogjárdákat és a csatornahálózatot is, utcai lámpákat is felállítanak. A beruházás 16 millió dinárba kerül, a munkagépek már a helyszínen vannak.

A parkoló építésének hírére számos környezetvédő és más szervezet hevesen reagált, legalább 15 egyesület és tömörülés – köztük az Újvidéki Biciklis Kezdeményezés, a Gyermekek Biztonságáért a Közlekedésben Egyesület, a Dr. Archibald Rudolph Reiss Rendőri Szakegyesület, a Környezetvédelmi Mérnökség, a Vajdasági Újságírók Független Szövetsége, a Zöld Őrjárat, az Újvidéki Szülők Egyesülete, a Vajdasági Zöld Kezdeményezés és mások – aláírásgyűjtésbe kezdett. A petíció megindoklásában az áll, hogy Újvidéken egyre kevesebb a zöld terület, betonból és aszfaltból túl sok van, ezáltal az élet a városban, főleg nyáron, elviselhetetlenné válik. Az aláírásgyűjtés kezdeményezői emlékeztetnek arra, hogy az urbanisztikai terv szerint a szóban forgó telek zöld területnek számít, parkolóépítést sehol sem említenek. A tiltakozók szerint a parkolót a közelben nemrégiben megnyitott Univerexport üzlet, vagyis a vásárlók miatt kell megépíteni. A Gyermekek Biztonságáért a Közlekedésben Egyesület illetékesei a 021-es rádiónak azt mondták, hogy a város kiépítését 2021-ig előlátó urbanisztikai tervek között sehol sem szerepel parkoló építése ezen a helyen, azt viszont tervbe vették, hogy a sportközpont másik oldalán elhelyezkedő garázsépületet 450 férőhellyel kibővítik. Ez a garázs most is működik, de mindig üres, kapacitásai kihasználatlanok. A Biciklis Kezdeményezés illetékesei arra emlékeztetnek, hogy az átfogó urbanisztikai terv világosan kimondja: a városi zöld területeket meg kell őrizni!

A tiltakozók indoklásából kiderül az is, hogy az elmúlt 10 év alatt csaknem 30 ezerrel nőtt az Újvidéken bejegyzett gépkocsik száma, semmi szükség olyan lépésekre, amelyek további gépkocsivásárlásra motiválnák a polgárokat. – Követeljük az illetékesektől, hogy vizsgálják felül a parkolóépítés törvényességét, egyeztessék azt az urbanisztikai tervben szereplő programmal! Tegyék közzé a parkoló építésének finanszírozási forrásait költségvetési tételként, és a nyilvánosság érdekében állítsák le az építkezést – olvasható a tiltakozás megindoklásában.