2024. április 20., szombat
GÁZAI KONFLIKTUS

Tovább folyik az öldöklés

Magyar Szó/Archív

Izraeli katonák sietnek sebesült társukkal a helikopter felé a gazai övezet és Izrael határán (Fotó: Beta/AP)

Csütörtökön is komoly harcok folytak a Gázai övezetben az izraeli hadsereg és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet fegyveresei között. Az izraeli légierő harmincöt célpontot támadott az éjszaka folyamán, elsősorban az övezet határa alatt ásott alagutak felrobbantása miatt. Eddig a szárazföldi csapatok harmincegy Izraelbe vezető járatot találtak, amelyek közül kilencet már felszámoltak.

Éjszaka huszonhárom palesztin fegyverest öltek meg az izraeli katonák, de a tízes tévécsatorna katonai szakértője, Alon Ben Dávid szerint a hamászosok számos esetben titkolják fegyvereseik halálát, s a temetésüket is a lehető legkisebb feltűnéssel végzik, hogy ne derüljenek ki veszteségeik.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint az övezetben 718-ra nőtt a halálos áldozatok száma. A gázai mentőszolgálat azt közölte, hogy szerdán 66 palesztin halt meg, csütörtök kora hajnalban pedig 21-en lelték halálukat az izraeli támadásokban, ketten pedig belehaltak korábban szerzett sérüléseikbe. Az izraeli légicsapások és tüzérségi támadások halálos áldozatai között sok a gyerek. Az izraeli oldalon 34-en haltak meg a július 8-án kirobbant fegyveres konfliktus óta. A hadsereg szerint közülük 32-en katonák, és ketten civilek.

Légicsapás egy ENSZ-iskolára

Gázai egészségügyi források szerint izraeli légicsapás ért egy palesztin óvóhelyként használt ENSZ-iskolát. Legalább 17-en meghaltak, az áldozatok többsége gyerek. A forrás szerint a Gázai övezet északi részén lévő Bét Hanún településen lévő iskolában több százan kerestek menedéket a heves harcok elől. A légicsapásban mintegy kétszázan megsebesültek. Ez a negyedik izraeli támadás ENSZ-intézmény ellen a konfliktus kitörése óta, de most először jelentettek áldozatokat.

Az izraeli csapatok próbálnak folyamatosan mozgásban maradni, hogy ne váljanak könnyen mesterlövészek célpontjaivá, hanem folyamatosan mozognak, és újabb feladatokat oldanak meg, egyre mélyebben nyomulva az övezet belseje felé. Egy a Mááriv című újságnak nyilatkozó tiszt szerint a térség Izrael felé eső keleti részein találták a támadó alagutakat, és ebből arra következtetnek, hogy mindet Izrael területe felé ásták. „Nem úgy tűnik, mintha kapcsolattartásra, vagy ilyesmire szánták volna azokat, több dologra is alkalmasak voltak, de egy céljuk és irányuk volt, szerintem a támadás volt a feladatuk”. A tiszt szerint az eddig megtaláltaknál több alagút is lehet, mert vannak még lejáratok, amelyek további föld alatti folyosókhoz vezetnek.

Éjszaka az ejtőernyősök gyanús célpontokra gránátokat lőttek, s megöltek két palesztin fegyverest. Egy szárazföldi egység több tucat fegyvert talált egy házban Bét Hanúnban, köztük páncéltörő rakétákat, gépfegyvereket, robbanószerkezeteket és -öveket.

A hadsereg minden erőfeszítése ellenére előző nap is mintegy száz rakétát indítottak az övezetből az izraeli települések felé. A szakértők szerint az Iszlám Dzsihádnak fogytán vannak a rakétái, de a Hamász arzenálja várhatóan kitart a hadművelet lezárásáig.