2024. április 20., szombat
MALÁJ UTASSZÁLLÍTÓ KATASZTRÓFÁJA

Tévedésből lőtték le?!

Az amerikai hírszerzés névtelenül nyilatkozó illetékesei szerint a szakadárok tévedésből lőtték le a gépet. „A legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy a gépet tévedésből lőtték le, a rakétát rosszul kiképzett emberek indították” – mondta a hírszerzés egyik illetékese.

Az amerikai hírszerzésnek egyébként nincs bizonyítéka arra, hogy az orosz kormánynak közvetlenül köze lett volna a tragédiához. Mint mondták: valószínű, hogy a maláj gépet Buk (NATO kódja: SA–11) típusú rakétával lőtték le az Oroszország által támogatott szakadárok, és Moszkva a felfegyverzésükkel teremtette meg a feltételeket a gép megsemmisítéséhez. A hírszerzés elismerte, nem tudja, hogy a rakétát kilövő szakadárok Oroszországban kaptak-e kiképzést, vagy orosz szakértők segédkeztek a rakétaindításban.

Röviddel e tájékoztató előtt az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége nyilvánosságra hozott egy műholdas térképet, amely a rakéta röppályáját ábrázolja. A térképen be van jelölve a rakéta becsapódásának és a gép lezuhanásának a helye is, továbbá a rakéta és a gép típusa is kiolvasható belőle. A térképen látható adatok is megerősítik azt a feltételezést, miszerint a maláj gépet Buk-típusú rakétával lőtték le a szakadárok ellenőrzése alatt álló donyecki területről. Az Egyesült Államok kizárja azt a lehetőséget, hogy a tragédiát az ukrán hadsereg kötelékében lévő Buk-rakéták okozták volna.

PENTAGON: HAMIS A VADÁSZGÉPRŐL SZÓLÓ MOSZKVAI ÁLLÍTÁS

A Pentagon szerint nem felel meg a valóságnak az a moszkvai állítás, hogy a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító közelében egy ukrán harci gép, feltehetően egy Szu–25-ös repülőgép haladt a katasztrófa idején – közölte Eileen Lainez, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. Az orosz védelmi minisztérium hétfőn azt állította, hogy a lelőtt maláj utasszállító közelében, 3–5 kilométeres távolságra tőle egy ukrán harci gép (feltételezhetően egy Szu–25-ös) repült: észlelték, ahogy a vadászgép a maláj utasszállító irányában emelkedik. Az orosz védelmi tárca magyarázatot követelt Kijevtől, és közölte, hogy az ezzel kapcsolatos dokumentumokat átadja nemzetközi szakértőknek.

Lainez nem részletezte, hogy az amerikai szakértők egyáltalán megvizsgálják-e az Oroszország által továbbított dokumentumokat, vagy a nyilvánosság elé tárják-e saját bizonyítékaikat.

(Fotó: Beta/AP)

(Fotó: Beta/AP)

Megérkezett Eindhoven repülőterére szerda délután az a két katonai szállító repülőgép, amely a maláj utasszállító múlt csütörtöki katasztrófájában meghaltak első csoportját szállította a kelet-ukrajnai Harkivból Hollandiába. A két repülőgép, fedélzetükön 40 koporsóval, délután négy óra körül landolt a légikikötőben, ahol a holland királyi pár, Mark Rutte holland miniszterelnök és a tragédia áldozatainak több száz családtagja várt érkezésükre. A holland C–130-as repülőgép 16, míg az ausztrál légierő C–17-ese 24 holttestet szállított. Hollandiában szerdán a 193 holland áldozatra való tekintettel gyásznap volt.

NAGY-BRITANNIÁBAN A FEKETE DOBOZOK

Nagy-Britannia szerdán megkapta a maláj utasszállító két fekete dobozát. „Megerősíthetjük, hogy megkaptuk a holland Biztonsági Testület légi baleseteket vizsgáló osztályától a Malaysian Airlines 17-es számú légi járatának két fekete dobozát Farnborough-ban, a dobozok adatainak letöltése végett” – közölte a brit közlekedési minisztérium. A letöltés mindkét adatrögzítő berendezésből 24 órába telik. Az adatokat Nagy-Britannia a nemzetközi vizsgálócsoportnak küldi tovább elemzésre.