2024. április 19., péntek

Folytatni kell a nyomozást a Ćuruvija-ügyben

A bíróság nem elégedett a vádiratban közölt adatokkal, azok pótlására szólította fel az ügyészséget

A belgrádi Különleges Bíróság úgy határozott, hogy a nyomozás kibővítése érdekében visszaküldi az ügyészségnek a Slavko Ćuruvija meggyilkolásának ügyében az Állambiztonság négy egykori tagja ellen megfogalmazott vádiratot. Mint ismeretes, a Dnevni telegraf tulajdonosát, Slavko Ćuruvija újságírót 1999. április 11-én, húsvétvasárnap, a NATO-bombázások ideje alatt gyilkolták meg lakótömbjének bejárata előtt. Az újságíróra összesen tizennyolc lövést adtak le.

A bíróság bűnvádi eljárásokkal megbízott tárgyaláson kívüli tanácsa csütörtökön arra utasította a szervezett bűnözés felszámolásával megbízott ügyészséget, hogy három napon belül hozzon döntést a nyomozás kibővítéséről, melynek köszönhetően pontosítanák a tárgyban szereplő adatokat – jelentette ki a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva Zora Dobričanin Nikodinović, a két vádlottat képviselő ügyvéd. Hozzátette, hogy a bíróság voltaképpen helyt adott a védőügyvédek vádirattal kapcsolatban meghatározott fenntartásainak. A tanács szükségét látta további ténymegállapítások vádiratba foglalásának, más tanúk meghallgatásának is.

Maga a vádirat mellesleg június elején született meg. Radomir Marković, az Állambiztonság (DB) volt vezetője, Milan Radonjić, az DB belgrádi központjának volt vezetője, Ratko Romić, a DB valamikori operatív munkatársa, valamint Miroslav Kurak, a DB különleges biztonsági egységének volt munkatársa ellen szól, aljas szándékból elkövetett gyilkosságra hivatkozik. Markovićot felbujtással, a többi három vádlottat tettestársként elkövetett gyilkosság bűntettével vádolják.

Zora Dobričanin Nikodinović ügyvéd arról is beszámolt, hogy a belgrádi Fellebbviteli Bíróság is elfogadta a védelem panaszát, mely kifogásolta, hogy meghosszabbították az előzetes letartóztatás idejét Milan Radonjić és Ratko Romić esetében. A Fellebbviteli Bíróság arra utasította a Különleges Bíróságot, hogy újra foglaljon állást a kérdésben. Radonjić és Romić továbbra is fogságban vannak, Marković már a požarevaci börtönben tartózkodik, ahol negyvenéves börtönbüntetését tölti, Kurak ellen pedig nemzetközi letartóztatási parancsot adtak ki. A két fogvatartott január 13-a óta van előzetesben. A letartóztatásukra Milorad Ulemek Legija vallomása után került sor. Legija a különleges egységek irányítója volt, s január 8-án önszántából, feltételek támasztása nélkül tett vallomást Ćuruvija meggyilkolásáról.

A gyilkosság pillanatában Ćuruvija Branka Prpa történésszel élt együtt, élettársi viszonyban voltak. Prpa már tanúskodott az eset kapcsán. Legutóbb Dušan Mihajlović volt belügyminisztert hallgatták meg a likvidálás ügyének feltárása érdekében. Mint ismeretes, a gyilkosság pillanatában a Szerbiai Szocialista Párt, a Jugoszláv Baloldal (JUL) és a Szerb Radikális Párt alkotta koalíció volt hatalmon.

Radomir Markovićot még 2001 februárjában fogták el, és maximális, negyvenéves szabadságvesztésre ítélték a bírósági eljárás végén Ivan Stambolić kivégzése (2000. augusztus 25.) és a Szerb Megújhodási Mozgalom négy tagjának meggyilkolása (1999. október 3.) miatt. Ez utóbbi montenegrói, budvai merénylet során Vuk Draškovićot, a párt elnökét is likvidálni próbálták. Radonjić és Romić ellen is eljárás folyik a Drašković elleni gyilkossági kísérletben való közreműködés miatt. Az első ítélet nyolc-, illetve hétéves börtönbüntetést szabott ki számukra, később azonban az eset újratárgyalásáról született döntés, a bírósági tárgyalás még most is folyamatban van.