2024. április 24., szerda

Nem alakultak még meg az ellenőrző bizottságok a magánegyetemeken

A Megatrend és a Union egyetem még nem alakította meg a plágiumgyanúba keveredett volt hallgatónak doktori disszertációit megvizsgáló bizottságokat, jelentette kedden a Beta hírügynökség. Mint ismeretes, a Peščanik (Homokóra) internetes portál június elején tett közzé egy írást, amelynek szerőzi azt állították, hogy Nebojša Stefanović belügyminiszter doktori disszertációja egy része plágium, majd július elején Siniša Malinak, Belgrád polgármesterének a doktori munkájáról állították ugyanezt, pár napra rá pedig Aleksandar Šapićnak, Újbelgrád polgármesterének a doktori munkájáról állapították meg, hogy egy része egy angol nyelven megjelent könyv szó szerinti fordítása. Stefanović a Megatrend Egyetemen, Mali a Belgrádi Egyetem munkaszervezési karán (FON), Šapić pedig az Union Egyetemen doktorált.

A plágiumokról szóló írások után az érintet egyetemek bejelentették, hogy bizottságokat alakítanak a kérdéses doktori munkák megvizsgálására. Eddig egyedül a FON oktatási-tudományi tanácsa vizsgálta meg a náluk doktorált Siniša Mali munkáját, a disszertációról szóló jelentést pedig, miután elkészül, továbbítják majd az egyetem rektorának és szenátusának.

A Megatrend Egyetem július 9-ére jelentette be a bizottság megalakítását, ez azonban még nem történt meg.

– A bizottság még nem alakult meg, de amint megalakul, azonnal tájékoztatjuk a közvéleményt. Úgy döntöttünk, hogy a bizottságba az állami egyetemekről kérünk fel professzorokat – mondta Slobodan Pajović, a Megatrend rektora. Hozzátette, hogy a közoktatási felügyelőség július elején meglátogatta az egyetemet és jelenleg a felügyelőség jelentésére várnak.

Zlatko Stefanović, az Union Egyetem rektora az újságíróknak nyilatkozva csak annyit mondott, hogy jelenleg külföldön tartózkodik, és a bizottság pedig még nem alakult meg. Az egyetem pár nappal ezelőtti állásfoglalása szerint a kérdéses bizottság legnagyobb részét az Union Egyetemen kívüli professzorokból kellene megalakítani, ám az eddig felkeresett professzorok vagy visszautasították a felkérést, vagy azt válaszolták, hogy meg kell várniuk az egyetemük ezzel kapcsolatos jóváhagyását. Vladimir Bumbaširević, a Belgrádi Egyetem rektora a múlt héten arról biztosította a magánegyetemet, hogy a Belgrádi Egyetemen professzorai szabadon részt vehetnek a bizottság munkájában. A bizottság megalakulása után 60 napos határidőt kap a doktori disszertációról szóló jelentés elkészítésére.