2024. március 29., péntek
KÖZÉP-BÁNÁT

Csökkent a munkanélküliség, de…

A legújabb kimutatás szerint csökkent a munkanélküliek száma Közép-Bánátban. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki hivatalának legújabb, júniusi kimutatása szerint az öt közép-bánáti községben 17 505-en várnak munkára. A kimutatás akár derűlátásra is okot adhat, hiszen a márciusi adatokhoz viszonyítva a régióban a munkanélküliek száma 2,48 százalékkal csökkent.

Ez a kimutatás még kedvezőbb Nagybecskereken, ahol a munkanélküliek száma 4,64 százalékkal (425 személlyel) alacsonyabb. A törökbecsei községben 2,45 százalékkal csökkent a munkanélküliség, míg a bégaszentgyörgyi (žitištei) községben mindössze három névvel rövidült a munkanélküliek névsora (ugyanakkor ebben a községben az Agroživ baromfivágóhíd csődje után több százan kerülnek majd a munkanélküliek listájára). Viszont a munkanélküliség emelkedett a magyarcsernyei (1,96 százalékkal) és a szécsányi (1,35) községekben.

A biztató adatok azonban nem mindig felelnek meg a valóságnak, mivel a munkanélküliek listájáról nemcsak akkor törlik valakinek a nevét, ha munkát talál, hanem akkor is, ha például nem jelentkezik rendszeresen a munkaközvetítő szolgálatban, hiszen vannak közöttük olyanok is, akik egyáltalán nem jelentkeznek.

Az a tény is gondbaejtő, hogy a munkára várók körében a közép-bánáti körzetben 1126 egyetemi vagy főiskola végzettségű személy van, és ez arról is tanúskodik, hogy alacsony szintű a régió műszaki-technológiai fejlettsége. Komoly teher, hogy a munkát keresők között 4517 személy ötven évnél idősebb. Az pedig már szinte rémisztő adat, hogy 1779-en már több mint öt éve, 992-en pedig több mint tíz éve sikertelenül próbálkoznak munkahelyet találni.

Nem titok, hogy a munkát keresők közül egyre többen kerülnek idegorvoshoz, hiszen a helybeli kórház orvosai sokszor találkoznak depressziós betegekkel, akiket megviselt az, hogy idősebb korukban maradtak munka nélkül. Egyes kimutatások szerint a bánáti orvosi rendelőkben várakozóknak a 20-30 százaléka küzd ilyen problémával.