2024. április 26., péntek

Kereszt, korrupció és elvándorlás

A palicsi filmfesztivál vendégei bemutatták filmalkotásaikat

A versenyprogramban vasárnap este láthattuk a Kereszt állomásai című német–francia koprodukcióban készült alkotást. A film rendezője, Dietrich Brügemann visszatérő vendégnek számít a palicsi filmfesztiválon, ahol szinte már otthonosan érzi magát. Ez alkalommal egy kis visszaemlékezést tett:
– Háromszor jártam a palicsi filmfesztiválon. Először 2006-ban, amikor zsűriztem. Akkor még nagyon zöldfülű rendező voltam, egy filmem volt és az sem a legjobban a sikerült. Most így visszanézve, sok kívánnivalót hagy maga mögött. Azóta többször is jártam Szerbiában, Palicsra pedig már szinte hazajárok – fejtette ki a rendező, aki új filmjében a hagyományos katolikus neveltetésre fókuszál.
Akárcsak a rendező, a film egyik főszereplője, Franziska Weisz is visszajárónak számít, harmadik alkalommal üdvözülhettük a palicsi filmfesztivál vendégeként. A hármas szám attól is különleges, hogy harmadszor működött együtt Dietrich Brügemannal:
– Nagyon örülök, hogy Dietrichel ismét Palicson lehetünk. Nagyon sokat számít nekem a palicsi filmfesztivál, mert úgy érzem, lendített a karrieremen. Sok rendezővel kerültem kapcsolatba, akik utána felkerestek. A palicsi filmfesztivál különlegessége, hogy otthonias és békés. Nagyobb fesztiválokon nincs idő hosszabban beszélgetni a rendezőkkel – mondta a színésznő és a karakteréről is szólt, akit a Kereszt állomásai című filmben alakít:
– Ő egy anya, aki nagyon szereti a gyerekeit. Szigorú velük, mert nem akarja, hogy rossz útra térjenek. Vallásosságra neveli őket. Csakhogy amíg a szeretet hirdeti, épp ő nem mutatja ki a szeretetét.
Egy vérbeli filmalkotó mindenre képes ahhoz, hogy elkészítse filmjét. Ezt támasztotta alá egy érdekes és tanulságos történettel Yerbolat Yerzhanov a Tulajdonosok című kazahsztáni film fiatal főszereplője:
– A film rendezője a nagybácsim. Először készítettünk egy forgatókönyvet, amelyben a legjobb fényben mutatjuk be Kazahsztánt. Ennek megfilmesítésére kaptunk támogatást az ottani művelődési minisztériumtól. Csakhogy mi ezek után megváltoztattuk a forgatókönyvet és másmilyen filmet készítettünk. Odahaza természetesen betiltották, de a határon kívüli fesztiválokon jól szerepel – mesélte a színész és azt is taglalta, mitől „verte ki ez a film a biztosítékot”.
– Alkotásunk története a korrupcióról szól. Akiknek van rendőr ismerősük, azok a problémás ügyeket könnyűszerrel elintézik, akiknek nincs, azok úgy járnak, mint a film szereplői. Nem volt nehéz beleélnem magamat ebbe a helyzetbe, hiszen ismerős problémával állunk szembe. Jómagam is hasonlóan élek, mint a film főhőse, a város szélén tengődve. 
Elmenni vagy maradni? Ismét egy téma, amely teljes mértékben jellemzi a hétköznapjainkat. Az elvándorlás kérdés sokak fejében motoszkál, ezt helyezte középpontba a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című magyar film is, amelyet a Párhuzamok és ütközések programrészben láthattunk. A film producere, Berekes Júlia is ezt a témát ecsetelte:
– A filmet a mindennapi életünk és a környezetünk inspirálta. Szerintem mindannyiunknak van közeli ismerőse, barátja, aki már elhagyta az országot, vagy fontolgatja. Ha ez meg is valósul, nem mindig végződik jól. Sokan csalódnak és visszajönnek. Ez a film tehát egy fiatal szemszögéből mutatja meg, hogy mennyire nehéz megtalálnunk a helyünket – mondta a producer, amihez a film főszereplője, Ferenczik Áron is csatlakozott.
– Ez egy tipikusan kelet-európai probléma, amit főleg a munkanélküliség vált ki. Megjelenésemet a filmben nem is nevezném egyértelműen szerepnek, hiszen a filmbeli Áron is javarészt olyan, mint én. Nagymértékben magamat adom a filmben.
Az új magyar filmek szelektora, Siflis Zoltán arról számolt be egyebek között, hogy idén valóban új magyar filmeket láthatunk:
– A magyar filmkészítés terén végbement változás mostanra elkezdte meghozni a gyümölcsét. Az év végéig tizenöt filmet hoznak létre, ami nem csekélység. Természetesen még tart a folyamat, úgyhogy kell egy kis türelem. Minden úgy áll, hogy feléled a néhány éve szünetelő magyar filmszemle is.
Az új grúziai filmek válogatója, David Vashadze arról szólt, hogy miután hosszú évekig szünetelt a filmkészítés Grúziában, most felélénkülni látszik. Nem kell azonban elfeledni, hogy kis országról van szó, kis költségvetéssel, így a fiatal filmkészítők leginkább nyugat felé fordulnak és koprodukciókban készítik el alkotásaikat.
Az ökológiai témájú filmeket Szabadkán a Lifka Sándor Art moziban vetítik. Szelektora, Igor M. Toholj azt hangsúlyozta, hogy a válogatás során a kreatív szerzői filmeket részesítette előnyben, olyan alkotásokat, amilyeneket nem láthatunk a tévében. Mint mondta, ettől is különleges egyebek között ez a programrész.