2024. április 24., szerda

Szigetlét-bemutató Erzsébetlakon

Fél tucatnál több újságíró látogatott el szombaton este a közép-bánáti Erzsébetlakra, hogy művelődési est keretében bemutassák a Szigetlét című publicisztikai kötetet. Tavaly ugyanis a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete riporttábort szervezett a faluban, hogy a hazai és külföldi írott és az elektronikus sajtó képviselői „föltérképezzék” a falut és más közeli településeket – Lukácsfalvát, Écskát és Titelt –, s a munkák egy részét könyv formájában is kiadták.

A szombat esti rendezvényen Tóth Lívia, a VMÚE elnöke mutatta be a kötetet, s rövid beszélgetést folytatott Pozsár Halász Éva tanítónővel, a magyar művelődési egyesület vezetőjével; Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője Gazdag Ervinnel, Léphaft Pál, lapunk karikaturistája pedig Kalapis Stojan atyával, a könyvben szereplő interjúalanyokkal váltott néhány mondatot a színpadon.

Az esten a művelődési egyesület tagjai – a gyermekcsoport és a fiatalok – magyar néptáncokkal léptek föl, a csókai Kónya Sándor megzenésített versek mellett a Szent Erzsébetről szóló népi éneket is előadta, a szintén csókai Csipak Noémi pedig balladát énekelt.