2024. április 23., kedd
U19-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG

Az osztrákok térden is jobbak

Szombaton kezdetét vette az U19-es labdarúgó-Európa-bajnokság, melynek idén Magyarország ad otthont. A házigazdák első mérkőzésüket a Szusza Ferenc Stadionban játszották Ausztriával, s a közel tízezer szurkoló támogatása ellenére is vereséget szenvedtek a „sógoroktól”. A találkozón csak az első negyedórában tudták tartani magukat Kalmárék, akkor azonban egy, a középpályán elveszített labdával meglódultak az osztrákok, s a tizenhatoson belül a rosszul kimozduló Hrabina kapus elkaszálta Grubecket. A jogos büntetőt Bytyqi magabiztosan értékesítette. Három perccel később óriási védelmi hibát követően újabb gólt kaptak Mészöly Géza tanítványai. A főszereplő ismét Grubeck volt, aki a gyengén védekező Bobál Dávidtól a magyar kapu közelében elvette a labdát, középre beadott labdáját Blutschnak nem volt nehéz a kapuba juttatni. A vendéglátók lassan ébredeztek, az első félidőben egyetlen valamirevaló helyzetük volt. Ekkor azonban Bobál Gergely ziccerét nagy bravúrral védte az osztrák hálóőr, Medgyes ismétlése pedig rendkívül gyöngére sikeredett.

Jelenet a magyar-osztrák mérkőzésről (Fotó: MTI)

Jelenet a magyar-osztrák mérkőzésről (Fotó: MTI)

A folytatásban magyar rohamokban és gólokban reménykedett a nagyérdemű, ezzel szemben a 48. percben az osztrákok szabadrúgásból tovább növelték előnyüket. A végrehajtásba egy kis turpisságot is csentek, hiszen meglepő módon ketten közülük a magyar sorfal elé térdeltek. Ezt követően tudatosan átadták a kezdeményezést, és a védekezésre koncentráltak. A magyar válogatottnak közel egy óra és három bekapott gól kellett ahhoz, hogy végre elkezdjen focizni. A felerősödött támadójátékban nagy szerep hárult a csereként beállt Varga Szabolcsra, aki a 60. percben, ha kissé szerencsés módon, de szépíteni tudott. Az utolsó fél órában jobbára az osztrák térfélen pattogott a labda, a Balogh Norbert beállításával a házigazdák veszélyesebb támadásokat tudtak vezetni. Az utolsó lövésekbe, illetve beadásokba azonban rendre hiba csúszott, így az eredmény nem változott. A mérkőzés utolsó harmada tehát biztató volt a magyarok számára, nagy kérdés azonban: ha így tudnak játszani, vajon ezt miért titkolták közel hatvan percen át? A csoport másik mérkőzésén Portugália könnyedén 3:0 arányban legyőzte Izraelt. Mészölyék nincsenek könnyű helyzetben, hiszen kedden pont a kiváló formában játszó portugálok ellen kellene javítaniuk az összképen.

A címvédő szerb válogatott nagy árat fizetett az első percbeli fegyelmezetlenségéért. Alig kezdődött el ugyanis az Ukrajna elleni mérkőzés, az ellenfél máris egy szögletet követően előnyhöz jutott. Igaz, a szerbek gyorsan átvették a játék irányítását, sőt a hetedik percben Živković beadását követően Maksimović közelről egyenlíteni tudott. A folytatásban továbbra is a címvédő kezdeményezett többet, a 18. percben Gaćinović, a 24. percben pedig Živković vezetett veszélyes akciókat, kevéssel ezt követően Živković veszélyes badásáról az ukrán tizenhatosban Mandić és Maksimović is lemaradt. Kijelenthető, az első félidőben felborult a pálya, a szünetben azonban az ukránok rendezték soraikat, sőt az 57. percben Ristić és Rajković kapus ügyetlenkedésének köszönhetően az öt és felesről közvetett szabadrúgáshoz jutottak. A szerb kapu azonban érintetlen maradt, ugyanis Rajković kisebb bravúrt bemutatva jóvátette előbbi hibáját. Az utolsó fél órában a szerbek többször is eldönthették volna a találkozót: előbb Jović, majd Pantić lövésénél is csak a kapufa mentette meg az ukránokat, ezenfelül Simić is hatalmas helyzetet hagyott ki. Hiába dolgoztak ki azonban Veljko Paunović fiai ígéretes helyzeteket, gólt a mérkőzés végéig nem tudtak lőni. A csoport elsőségért vívott harcban így máris két értékes pontot veszítettek, főleg annak figyelembevételével, hogy a másik mérkőzésen a németek könnyedén két vállra fektették a bolgárokat. Keseregni azonban nincs idő, hiszen keddig fel kell készülni a németek elleni rangadóra…

Eredmények, 1. forduló, A csoport: Magyarország–Ausztria 1:3, Portugália–Izrael 3:0. A csoport állása: 1. Portugália 3 (3:0), 2. Ausztria 3 (3:1), 3. Magyarország 0 (1:3) 4. Izrael 0 (0:3) pont. B csoport: Szerbia–Ukrajna 1:1, Németország–Bulgária 3:0. A csoport állása: 1. Németország 3, 2. Szerbia 1 és Ukrajna 1, 4. Bulgária 0 pont.

A következő forduló (kedd), A csoport: Ausztria–Izrael (18 óra), Magyarország–Portugália (20.30), B csoport: Németország–Szerbia (18), Bulgária–Ukrajna (21).

Budapest: Magyarország–Ausztria 1:3 (0:2)

Szusza Ferenc Stadion, 9762 néző, vezette: Javier Estrada (spanyol). Gólszerzők: Varga a 60., illetve Bytyqi a 15., Blutsch a 18. és Michorl a 48. percben.

Magyarország: Hrabina, Talabér (Varga), Bobál D., Asztalos, Tamás, Németh, Nagy, Kalmár, Farkas (Balogh), Bobál G. (Mervó), Medgyes.

Ausztria: Lučić, Rosenbichler, Lovrić, Lienhart, Joppich, Blutsch, Rasner, Bytiqi (Maderner), Michorl, Horvath (Puchegger), Grubeck (Laimer).

Győr: Szerbia–Ukrajna 1:1 (1:1)

ETO Park, 200 néző, vezette: Stefan Klosner (svájci). Gólszerzők: Maksimović a 7., illetve Burda az 1. percben.

Szerbia: Rajković, Gajić, Stefanović, Jovanović, Ristić, Maksimović, Zdjelar, Živković, Gaćinović (Dražič), Simić (Pantić), Mandić (Jović).

Ukrajna: Szarnavszkij, Kacsaraba, Burda, Tankovszkij (Csumak), Bilonog, Jaremcsuk (Biszidin), Banesevics, Markovics, Kovalenko (Adamenko), Szobol, Karatin.