2024. április 18., csütörtök
IFJÚSÁGI ÉS U23-AS KAJAK-KENU VB, SZEGED

A fiatalok tíz aranya

Akárcsak egy héttel korábban a brandenburgi Európa-bajnokságon a „nagyok”, a magyar ifjúsági és U23-as kajak-kenu egységek is szép sikereket értek el. Igaz, ők hazai pályán, Szegeden vitézkedtek, de világbajnokságról lévén szó, a konkurencia nagyobb volt, mint egy kontinensviadalon.

Már a szombati nap is szépen sikerül a magyaroknak, hiszen öt érmet, köztük három aranyat szereztek. Az első érmet a női ifjúsági, Lucz Noémi, Jankó Zita, Sólyom Dóra, Papp Cintia összetételű kajak négyes szerezte. A győztes lengyel csapatra ugyan nem jelentettek veszélyt, a bronzérem jogosságához azonban nem fért kétség. Az első magyar aranyérmet az ifjúsági kenus Hajdu Jonatán szállította 1000 méteren, méghozzá hihetetlen érett versenyzéssel, hiszen 750 méterig csak a harmadik helyen haladt, a hajrában azonban könnyedén megelőzte orosz és moldovai ellenfelét is. Az U23-asok első aranyérmét Dombvári Bence szerezte K1 1000 méteren. Nem sokkal később a friss világbajnoknak Hajdu, Jonatánnak ismét jelenése volt, ezúttal a kenu párosok 1000 méteres küzdelmében, és a lengyelek mögött Balla Leventével másodikak lettek. Az U23-asok kisvártatva megszerezték második aranyukat is kenu párosban, a Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin duó egyedüli komoly ellenfele a Simo Boltić, Vladimir Torubarov összetételű szerb egység volt, amely az utolsó 200 méteren felzárkózott az addig biztosan vezető magyarok mögé, az utolsó méterekre azonban Hufnágelék ritmust váltottak, s megérdemelt győzelmet arattak.

A vasárnap délelőtt igazán aranyosra sikerült, hiszen a magyar egységek további öt aranyat és egy ezüstöt szereztek. Az első győzelmet a sprinttávokon az ifi kajakos Nádas Bence szerezte, óriási csatában mindössze 8 ezredmásodperccel tudott nyerni, ez azonban csak növelte győzelme értékét. Még nagyobb küzdelemben nyerte meg második aranyérmét Hajdu Jonatán, 200 méteren mindössze a célfotó tudott különbséget tenni közte és moldovai ellenfele között. Az ifi sprinterek sikerét a Balaska Márk, Birkás Balázs kajak páros tette teljessé. Az ifik után az U23-asok is bebizonyították, hogy a rövid távokon sem kell őket félteni, Dudás Miklós a táv utolsó harmadánál ritmust váltva lerázta üldözőit, másodikként e számban a szerb Nebojša Grujić haladt át a célvonalon. Vasárnap az első női aranyat Kárász Anna szerezte, a 200 métert tekintve nagy fölénnyel, közel fél hajóval előzte meg a többieket. Lakatos Zsanettnek is esélye volt az aranyra a kenusok sprintversenyén, rajtnál azonban kissé beragadt, s ezért bár megszorította, megelőzni nem tudta orosz ellenfelét, de az ezüstéremmel sem lehetett elégedetlen. Az arany- és éremesőnek még ekkor sem volt vége. A délutáni versenyszámokban a hölgyek remekeltek, először az ifjúsági kajakos Takács Tamara szerzett ezüstérmet 500 méteren, majd a közönség egymás után kétszer is meghallgathatta a magyar himnuszt, hiszen Kárász Anna 200 után 500 méteren is legyőzhetetlennek bizonyult, majd Lakatos Zsanett a délelőtti ezüst után Takács Kincsővel párban már a dobogó legmagasabb fokára állhatott föl. Az utolsó két versenyszámban további egy-egy ezüst-, illetve bronzéremmel gazdagodott a magyar csapat: az ifiknél a Lucz Noémi, Sólyom Dóra kajak páros 500 méteren a lengyelek mögött lett második, végül az U23-asok azonos távján Szilágyi Anett és Simán Fanni hajója harmadikként haladt át a célvonalon. Összességében tehát a magyar csapat tíz arany-, három ezüst- és két bronzérmet szerzett, ami hűen tükrözi a kajak-kenu utánpótlás erősségét.