2024. április 20., szombat
Gázai konfliktus

Súlyos harcok, sok palesztin halott

Legkevesebb 40 palesztin vesztette életét tegnap az izraeli erők Gáza város északkeleti része ellen indított támadásában. A szárazföldi és légi támadás után Szadzsahíja negyed utcáin az áldozatok testrészei szétszórva hevertek, miközben több ezer helyi lakos próbált a helyszínről a körbezárt terület egyéb részeibe menekülni. A Hamász háromórás humanitárius tűzszünetet kért a sebesültek összegyűjtéséhez a Vöröskereszt közvetítésével, Jeruzsálem kétórás időtartamra elfogadta a kérést, de fél óra múlva mégis folytatódtak a harcok.

Gáza város Szadzsahíja negyedében legkevesebb negyven palesztin meghalt és négyszáz megsebesült a hajnal óta tartó harcokban. Ezrek menekülnek a veszélyeztetett térségből, sűrű tömör füst emelkedik a házak fölé, amelyről nem világos, hogy az izraeli tüzérségi tűz, vagy a Hamász ott tárolt és felrobbant arzenálja okozza-e. A negyed lakóit a hadsereg előzetesen távozásra szólította fel, azonban nagy részük otthonában maradt, sokaknak ugyanis nem volt hová elmenekülni és a Hamász is maradásra kérte a lakosokat.

Mahmúd Abbász palesztin elnök mészárlásnak nevezte az izraeli hadsereg Szadzsahíja negyedben folytatott, újabb civilek halálát okozó katonai műveletét. A Hamász izraeli települések elleni rakétatámadásainak megállítására indított, Erős szikla hadművelet tizenkét napja alatt a gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig legkevesebb 370 palesztin vesztette életét, akiknek többsége civil volt.

A szárazföldi hadműveletek csütörtök esti megindítása, és különösen a tegnap hajnalban Szadzsahíja negyedben folytatott harcok nyomán nőtt az izraeli hadsereg sebesültjeinek a száma. A rádió jelentése szerint több mint ötven sebesült katonát ápolnak különböző izraeli kórházakban, akik közül hétnek súlyos az állapota. A harcokban eddig öt izraeli katona és két civil vesztette életét.

Peter Lerner katonai szóvivő szerint az övezet északi részében zajló harcokban a „Hamász megpróbálja megvédeni infrastruktúráját, és az összetűzések nagy része az alagutak környékén folyik.” A szárazföldi hadművelet egyik kifejezett célja, hogy elpusztítsa a Hamász palesztin szélsőséges szervezet föld alatti alagúthálózatát, számos járat ugyanis Izraelbe vezet.

Az izraeli hatóságok elhatározták, hogy humanitárius tábori kórházat létesítenek a Gázai övezet északi sarkában az erezi átkelőnél, amely védve lesz a gázai rakétáktól és ahol az izraeli szakemberek a gázai civilek ápolását vállalják. A tábori kórházban műtőket és kórtermeket, valamint szülőszobákat is berendeznek.

Erdoğan szerint ez Hitler barbárságát is felülmúlja

Tovább nőtt vasárnapra az Izrael és Törökország közötti diplomáciai feszültség, miután a török kormányfő úgy fogalmazott, hogy Izrael Hitler barbárságát is felülmúlja a gázai hadművelettel.

Recep Tayyip Erdoğan az augusztusi elnökválasztást felvezető kampány egyik eseményén szombat este bírálta az izraeli hadsereg offenzíváját, valamint emlékeztetett arra, hogy sok palesztin civil áldozata van a harcoknak. A török miniszterelnök úgy fogalmazott, az izraelieknek „nincs lelkiismeretük, becsületük, büszkeségük, és azok, akik nap mint nap elítélik Hitlert, felülmúlják őt a barbárságban.

Ugyanakkor nyugalomra szólította fel a török népet. Mint mondta, nem kerülhet sor a zsidó lakosság tagjaival szembeni túlkapásokra. Törökországban hozzávetőleg 17 ezer zsidó él, a gázai konfliktus miatt pedig az elmúlt napokban több városban is Izrael-ellenes tüntetéseket tartottak.

Abbász a tűzszünetről tárgyalt Ban Ki Munnal és Mesaallal

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral és a Hamász iszlamista szervezet politikai szárnyának legfőbb vezetőjével, Háled Mesaallal is találkozott tegnap Katarban Mahmúd Abbász palesztin elnök, hogy egyeztessenek a gázai konfliktus fejleményeiről, valamint egy lehetséges tűzszünetről.

Az ENSZ közölte, hogy a világszervezet főtitkára Doha után Kuvaitvárosba, Kairóba, Jeruzsálembe, Rámalláhba, majd Ammánba utazik tovább, hogy a tartós tűzszünet eléréséről tárgyaljon.

Abbász és a száműzetésben Dohában élő Mesaal közötti találkozóra azért kerül sor, hogy a Hamász vezetője, valamint Abbász kidolgozzanak egy lehetséges útitervet a tűzszünet elérésére. Közben a Hamász ismertette a fegyverszünettel kapcsolatos feltételeit. A szervezet Katarral, Törökországgal, az Arab Ligával, valamint Abbásszal és Egyiptommal osztotta meg követeléseit – közölte Fauzi Barhúm, a Hamász szóvivője. Ez az első alkalom, hogy a szervezet nyilvánosan a tárgyalási folyamatban részt vevő félként nevezte meg az elnököt. A ciszjordániai Rámalláhban a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) főtitkára közölte, hogy támogatják az „ellenállás feltételeit”.

A palesztinok egy magas rangú képviselője többek közt a Gázai övezet ellen 2006 óta fennálló blokád teljes feloldását, az Egyiptomba vezető rafahi határátkelő megnyitását, az övezetben élők szabad mozgását az izraeli határon át, az ottani pufferzóna megszüntetését, egy halászatra alkalmas 12 mérföldes zóna kijelölését a tengerparton, valamint az újból őrizetbe vett palesztinok szabadon engedését említette a követelések között.