2024. április 20., szombat

Verekedés és tojásdobálás a vitatott emlékműnél

Tiltakozók megpróbálták megbontani tegnap az emlékművet körülvevő kordont, kisebb verekedés is kitört a Szabadság téren, egy férfi tojással is megdobálta az angyal szobrát. A demonstrálók közt több ellenzéki politikus – a többi közt Tóbiás József MSZP-elnök, Lendvai Ildikó szocialista politikus, Karácsony Gergely, az Együtt–PM szövetség társelnöke – és Gulyás Márton, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője is megjelent.

Az Együtt–PM azt közölte, hogy az önkormányzati választás után, ha új balközép városvezetés jön létre, el fogja távolítani a szobrot. Az Együtt–PM közleményében azt írta, azért tiltakoznak az emlékmű felállítása ellen, „mert annak célja nem a múltra való tárgyszerű és békés emlékezés, hanem a magyar állam felelősségének tagadása, és a történelem meghamisítása”. Emlékeztettek arra: a szövetség az emlékmű terveinek nyilvánosságra kerülése óta többször, több fórumon bírálta a szerintük „a magyar államnak a holokausztban viselt felelősségét eltagadó, annak kizárólag áldozati szerepét hangsúlyozó koncepcióját”. Felidézték, hogy a helyszínen az elmúlt hónapokban számos más szervezet, párt is demonstrált.„Az Együtt–PM tűrhetetlennek tartja, hogy az Orbán-kormány nem csupán figyelmen kívül hagyta a széleskörű társadalmi felháborodást és tiltakozást, de az éj leple alatt állította föl a történelemhamisító emlékművet. Az önkormányzati választás után, az új balközép városvezetés el fogja távolítani azt”.

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a német megszállási emlékmű ahelyett, hogy a II. világháború borzalmaira emlékeztetne, „a magyar kormány arroganciájának emlékhelye lett”. Szerintük „a Fidesz–KDNP nem akar valódi nemzeti megbékélést és közös történelmi szembenézést. Helyette egy olyan szobrot állítottak fel az éj leple alatt gyáván, amelyik sosem fogja betölteni igazi funkcióját, mert hamis üzenete sohasem válhat közös történelmi emlékezetünk részévé”. Tegnap a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc is közleményben tiltakozott az emlékmű felállítása ellen.

A kormány a múlt év végén döntött arról, hogy Magyarország német megszállása áldozatainak emlékére a 70. évfordulóra emlékművet állítanak Budapesten, a Szabadság téren. Az emlékmű részeit vasárnap hajnalban az éj leple alatt, erős rendőri felügyelet mellett emelték a helyére. Az emlékmű elkészítésére kiírt pályázatot Párkányi Raab Péter szobrászművész nyerte. A kompozíció két fő eleme Gábriel arkangyal és a rá lecsapó német birodalmi sas, az alakok egy 13 oszlopból álló, hét méter magas timpanonos kapuzatban állnak.

Az emlékműállítás tervét több szervezet és ellenzéki párt is élesen bírálták, kifogásolták a koncepciót, azzal érvelve, hogy a magyar állam felelősségéről kívánja elterelni a figyelmet, valamint összemossa az áldozatokat és az elkövetőket. A kormányzat úgy reagált: az emlékmű a náci megszállás minden áldozatáról megemlékezik. Tiltakozott az emlékműállítás ellen a Mazsihisz és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) is, a Mazsihisz rendkívüli közgyűlése pedig február 9-én úgy döntött: egyelőre nem vesznek részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain, mert „a Magyar Holokauszt Emlékév kapcsán kialakult vitában a kormány oldaláról nem történt érdemi előrelépés, az elmúlt években negatív irányba fordult emlékezetpolitikai gyakorlat nem változott”. A Mazsihisz egyebek mellett azt kérte, a kormányfő állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű elhelyezésének folyamatát.

Az emlékmű kivitelezőjének kérésére a VIII. kerület jegyzője április 28-án birtokvédelmet rendelt el az építési területre. A birtokvédelmi határozat hírére április 29-én hajnalban gyülekezni kezdtek a szoborállítás ellenzői a munkaterületen; a rendőrök délután egyenként eltávolították őket a munkaterületről.

Közben Steiner Pál, a kerület korábbi szocialista polgármestere április 9-én helyi népszavazást kezdeményezett, hogy az önkormányzat vonja vissza az emlékmű felállításához adott tulajdonosi hozzájárulást. A helyi választási iroda vezetője a kezdeményezést alaki hibák miatt elutasította, ezt követően Steiner újra benyújtotta népszavazási kérdését, aminek hitelesítését a helyi választási bizottság május 27-én megtagadta... (MTI/MNO/valasz.hu)

@fo = MTI-fotó

@kep = Tüntetés a német megszállás áldozatainak emlékművénél. A földön több transzparenst is elhelyeztek, melyeken többi között az volt olvasható: „Orbán, hagyd békén a Szabadság teret”, „Merjünk szembenézni a múltunkkal”, „Történelemhamisítás: szellemi kútmérgezés”. A felvételen Tóbiás József, az MSZP új elnöke nyilatkozik