2024. április 18., csütörtök

Mitől bűzlik a Krivaja?

Súlyos szennyezés érte a Krivaja folyócskát – Bajsán a legsúlyosabb a helyzet – Nehéz azonosítani az elkövetőket

Tavasszal és nyár elején öröm volt sétálni a Krivaja mentén, a kishegyesi szakaszon, annyira megtelt élettel a folyócska. Az ember szinte elfeledkezhetett róla, hogy Topolyán a központ és a gyárak, Kishegyesen pedig a part mentén élők egy része, valamint a községháza, a helyi közösség, az egészségház és a rendőrség mindenféle szűrés nélkül engedi a szennyvizet a folyócskába. Úgy látszik, ezzel valahogy megbirkózott, viszont a hétvégén világos színű, rendkívüli bűzös szennyeződés úszott le a Krivajon. A nagy mennyiségű szenny a hét elejére valamennyire levonult, de némi elszíneződés és szag még most is észlelhető.

Csak egy szagos kép árulná el, hogy itt baj van (Fotó: Lakatos János)

Csak egy szagos kép árulná el, hogy itt baj van (Fotó: Lakatos János)

Kishegyes község önkormányzata azonnal reagált az esetre, értesítették a tartományi vízügyi felügyelőt, számolt be lapunknak Bácsi Gábor, az önkormányzat gazdasági és mezőgazdasági osztályának vezetője.

– Hétfőn mezőgazdasági termelők értesítettek bennünket, hogy nagyon büdös szaga van a Krivajnak, valószínűleg valamit beleengedtek. Elindultunk folyásnak felfelé, és a Welker-tanyától felfelé megszakadt a szennyhullám. Kihívtuk a tartományi felügyelőt, aki megvizsgálta a vizet, elment egészen a Žibelig, jegyzőkönyvet készített, viszont nem tudta megtalálni, hogy ki engedett ilyen nagy mennyiségű szennyvizet a Krivajba – mondta el Bácsi, majd arról is beszámolt, hogy a korábbi években is előfordult, hogy valaki hétvégén nagy mennyiségű szennyet engedett a Krivajba, s mire hét elején Kishegyesre ért, addigra Topolyánnál már levonult.

A szennyvíz tehát bűzzel árasztotta el Kishegyest, de amint kiderült, a helyzet sokkal rosszabb Bajsán, ami Topolya és Kishegyes között van, ha a Krivaja folyását követjük a forrás felé.

Mengyán Pletikosić Ildikó, bajsai lakos a Krivaja partján él, nyomon követi a Krivaja szennyezését, s arról folyamatosan beszámol a facebookon. Elmondása szerint a Krivaját mindig is szennyezték, de a helyzet kb. 3 évvel ezelőtt vált igazán súlyossá. Tavasszal még tiszta a víz, de nyár során bűzös, világos lé csordogál le a folyócskán. Az idén július elején észlelték először a szennyeződést, s azóta az ablakot sem merik kinyitni a folyó partján élők. Mengyán szerint az is furcsa, hogy a nagy mennyiségű csapadék ellenére a Krivaja vízállása igen alacsony, nincs ami levigye a szennyet. A part mentén élőket állandó jelleggel sújtja ez a probléma, viszont a szennyezés időnként olyan intenzív, hogy az egész faluban érezni a szagot, számolt be.

A Krivaja szennyezésének a forrása tehát Topolyán van, épp ezért megkerestük Pevec Alexandrát, Topolya község környezetvédelmi felügyelőjét. Pevec a tartományi felügyelővel közösen járt kint a Žibelnél a héten, és elmondása szerint nem találtak semmit, ami intenzív szennyezésre utalt volna.

– Ha valami lett volna a Žibelnél vagy annál följebb, észrevettük volna. A szag és az elszíneződés alapján a tartományi felügyelő arra következtetett, hogy kanalizációról van szó. Azt tudni kell, hogy a szennyvíz egy az egybe megy a Krivajba, de ezen a részen nem vettünk észre intenzív szennyezést. Hogy az előző napokban került-e bele, azt nem tudjuk – mondta el Pevec, majd arról is beszámolt, hogy a községi felügyelőségnek egyrészt nincs referens laboratóriuma, ahol megállapíthatnák, hogy mivel szennyezik a folyót, másrészt a folyók ellenőrzése a tartományi vízügyi felügyelőség hatáskörébe tartozik.

Sajnos nem derült ki, hogy mitől büdös a Krivaja, az viszont világossá vált, hogy a szennyezőt csak úgy lehetne elcsípni, ha a tartományi felügyelő épp ott lenne, amikor az illető beleengedi a szennyet a folyóba. Amint tudjuk, tervben van topolyai községi szennyvíztisztító építése, de kishegyesi környezetvédők szerint addig is lehetne javítani a helyzeten. Néhány ülepítő tavacska létesítése nem oldaná meg a problémát, de jelentősen enyhítené a következményeit, vélik.