2024. április 25., csütörtök

Betiltották az ökokút használatát Nagybecskereken

A Tartományi Egészségügyi Felügyelőség – a nagybecskereki Közegészségügyi Intézet által végzet elemzések eredménye tükrében – pénteken betiltotta a város egyetlen ökokútjának a használatát. A vízben ugyanis a megengedettnél kilencszer több baktériumot találtak. A szakemberek szerint az ilyen víz nemcsak ivásra, hanem még fürdésre sem alkalmas.

Egy év alatt a felügyelőség immár másodszor tiltotta meg a nagybecskereki ökokút használatát, amivel megint nyilvános kút nélkül maradt Bánát legnagyobb városa.

A felügyelőség 2004 elején tiltotta be a nagybecskereki vezetékes víz használatát a magas arzéntartalom miatt. Az emberek egy része azóta palackozott vizet iszik, de az anyagiak miatt sok háztartásban továbbra is vezetékes vizet használnak. A Béga menti városban jelenleg egyetlen pumpás kút sem működik.

Az utóbbi években (míg volt helyi járulék) tizenkét ökokút épült a környező falvakban, egy pedig Nagybecskereken, a város Baglyas nevű lakótelepén, amely előtt mindig kígyózó sorokban várakoztak az emberek. A sorban állók az utóbbi napokban egyre többször panaszkodtak arra, hogy a három évvel ezelőtt kiépített ökokút vize is időnként zavaros, mintha valami úszkálna benne. Ennek ellenére – jobb híján – sokan hordták innen a vizet. Nemcsak a baglyasiak, hanem a város más részein élők is.

Most (újra) kiderült, hogy a víz mikrobiológia szempontból nem tiszta. Ennek legfőbb oka pedig az, hogy (nyilván anyagi okok miatt) nem elég sűrűn (havonta két-háromszor) cserélik a kút szűrőjét.