2024. április 24., szerda

Nem működik a szökőkút, száraz a vízcsap

Pont hét éve annak, hogy üzembe helyezték Nagybecskerek főutcáján a korszerűnek mondott szökőkutat és a vízcsapokkal ellátott kutat, de a létesítmények mindmáig összesen talán néhány hetet működtek. Goran Tajdić, a Városi Vízművek igazgatója pénteken kijelentette, hogy remélhetőleg augusztus végén üzembe helyezik a szökőkutat, a vízcsapok beüzemeltetése azonban hosszabb időt igényel. A késés miatt az igazgató bocsánatot kért a nagybecskerekiektől.

A nagybecskereki szökőkút ötmillió dinárba került, és 2007 júniusában helyezték üzembe. De csakhamar kiderült, hogy nem is annyira látványos, mint ahogy azt ígérték, de ennél is nagyobb baj, hogy nem volt funkcionális. A víz ugyanis az erre a célra kijelölt lefolyókon túlra csöpögött, és szeles időben meglocsolta a járókelőket is. A kilövellt víz elvezetésével is baj volt. Így aztán nem sokkal üzembe helyezése után víz nélkül maradt a szökőkút. A létesítmény karbantartása egyébként két közvállalatra van bízva: a Városrendezési Igazgatóságra és a Városi Vízművekre. A tervező Branislav Mitrović belgrádi professzor volt, aki állítólag késve juttatta el a tervet a nagybecskereki Városrendezési Igazgatóságnak, amelynek nem volt ideje az újszerű létesítmény esetleges korrekcióira.

Mivel évek óta nem működött a szökőkút, ezért most nagyobb felújítási munkálatokat kell végezni rajta, ráadásul beüzemeltetése az eredeti tervdokumentáció módosítását is szükségessé tette. A villamossági részt teljesen fel kell újítani, amihez közbeszerzési eljárás szükséges.

A késlekedésre megvan az illetékesek magyarázata, csak felvetődik a kérdés, hogy miért kellett megvárni júliust arra, hogy a szökőkút újraüzemeltetése napirendre kerüljön.