2024. április 20., szombat
UTCAI ZENÉSZEK FESZTIVÁLJA

Nyílj meg!

A szeptember 4-étől 6-áig tartó Utcai zenészek fesztiváljának keretében Open up! (Nyílj meg!) elnevezéssel népszerűsítik a szerbiai és európai romák modern kultúráját. A programcsomag a romák legjelentősebb előadóinak fellépéseiből, tematikus fotókiállításából és eszmecseréből tevődik össze.

Az Open up! rendezvényről a tegnapi sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők, melyen elmondták, hogy az Open up! projektum megszervezésében részt vesz a budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány is, az Európai Bizottság támogatásával. Az elképzelésnek az a lényege, hogy a fesztivál látogatóinak bemutassák a mai roma művészeteket anélkül, hogy a hangsúlyt a nyelvi vagy a faji különbözőségekre fektetnék. – Azokat az általános értékeket szeretnék előtérbe helyezni, amelyek mindegyik polgár számára azonosak. Szeretnénk, ha az Open up! az Újvidéken élő 23 nemzeti közösség közötti megértést serkentené – magyarázta a fesztivált szervező Inbox Asszociáció vezetője, Natali Beljanski Popović.

A pesti alapítvány politika- és profitmentes módon törekszik a demokratikus felfogásmód és kultúra, a nyíltság és a másság elfogadásának elfogadtatására, az emberi jogok tiszteletben tartására. Az Open up!-hoz hasonló projektumok világszerte léteznek.

A Nyílj meg keretében alkalmunk lesz hallani a pristinai Gipsy Groove együttest, akik autentikus balkáni cigányzenét zenélnek modern zenei mozzanatokkal keverve, valamint a belgrádi Roma Sijam hip-hop bandát. A brit Gypsy Roma Urban Balkan Beats Alapítvány szerbiai kirendeltsége zenés-táncos művészi fellépéssel képviselteti magát – tinédzserek lépnek fel. A moldáviai Chisinau Youth Orchestra is itt lesz, a soktagú kórus moldáviai és román zeneakadémiai hallgatókból tevődik össze. Tőlük klasszikus zeneszerzők műveit hallhatjuk majd. Az Open Up! fénypontja a belgrádi Kal együttes lesz. Ez a banda világhírnévnek örvend, a balkáni-urbánus romazene terén vezető szerepe van. Dragan Ristić frontember a tegnapi sajtótájékoztatón köszönetet mondott a fesztivál szervezőinek, amiért igyekszenek népszerűsíteni a roma művészetet. Emlékeztetett arra, hogy az uniós csatlakozás előfeltétele a kisebbségeknek, így a romák helyzetének biztosítása a társadalomban, tehát nagyon fontos, hogy a roma kultúra megtalálja helyét a szerbiai, akárcsak a világ kulturális térképén.

Az Utcai zenészek fesztiválját az idén 14. alkalommal szervezik meg Újvidéken, több napon keresztül a belvárosban táncosok, zenészek, bohócok, tűznyelők, artisták és mások szórakoztatják a járókelőket. A rendezvény évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, a sétálóutcák zsúfolásig megtelnek, a fesztivál rövid időre visszavarázsolja Újvidéknek a régen elveszített polgári hangulatát...