2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREKI SÖRNAPOK

Marad a Búza téren

Az idei, sorrendben 29. nagybecskereki Sörnapok augusztus 27-én kezdődik és 31-ig tart. A régió legnagyobb turisztikai rendezvényének házigazdái Nagybecskerek Városa és a helybeli Turisztikai Központ közvállalat. A több ezer vendég a változatos zenei kínálat mellett mintegy harminc sörgyár terméke közül válogathat majd.

A Búza téren élők tiltakozása miatt szóba került a helyszín megváltoztatósa is, de a legfontosabb események színhelye mégsem változik. Ezt megerősítette Dragan Vulešević, a nagybecskereki Turisztikai Központ igazgatója is. Mint mondja, voltak elképzelések arról, hogy másik helyszínre költöztessék a rendezvényt, amire több ok is van. Elsősorban a környéken élők panaszai miatt kellene más helyszínt találni. Másrészt, viszonylag kis területről van szó, amelyen több ezer ember fordul meg az esemény idején, a városban pedig nyilván léteznek megfelelőbb színhelyek egy ilyen tömeges rendezvény megtartásához. De azokon előtte megfelelő munkálatokat kellene elvégezni, amihez persze pénzre lenne szükség – ami pedig jelenleg nincsen. Az igazgató szerint gondot okoz a Búza tér alakzata is, ami miatt mindig jobb forgalmat valósítanak meg azok a létesítmények, amelyek közelebb állnak a színpadhoz, amelyet viszont részben fák takarnak el. A Búza tér mellett szól azonban a tény, hogy a város központjához közel van, nincs messze a Kultúrközponthoz sem, amely úgyszintén számos rendezvény színhelye.

A polgárok véleménye megoszlik a helyszínt illetően. A közelben élők a hajnalig tartó zajon kívül (sokan ezekre a napokra elköltöznek lakásaikból) a füstöt és a rostélyosok illatát is kifogásolják. Szerintük az effajta rendezvényeket lakóterületen kívül kellene tartani. Van, aki szerint helybeli sörgyár nélkül nincs is szükség sörnapokra. Mások viszont alig várják az eseményt, amely idején megpezsdül az élet a Béga menti városban. Ez utóbbiak szerint a helyszín is jó, mivel az események színhelyei egymáshoz közel vannak, az emberek az elmúlt mintegy három évtized alatt pedig megszokták őket.

Az idei sörnapok műsorát még nem véglegesítették, de a Turisztikai Központ igazgatója szerint nagyjából a megszokott formája lesz. Ez azt jelenti, hogy igyekeznek minden zenei ízlésnek megfelelni. Az idén dél-amerikai folklóregyütteseket is várnak, sportrendezvények is lesznek. Természetesen nem marad el a rendezvény egyik védjegyeként emlegetett sörivó és a söröskorsó-tartó verseny sem. A sörnapok legjelentősebb kísérőrendezvényét, az Inocoop 2014. innovációs, kooperációs és vállalkozói kiállítást (mely sorrendben a XV.) pedig augusztus 28-a és 30-a között tartják meg a Medison sportcsarnokban.