2024. április 25., csütörtök
IKARBUS

A Mercedes az egyetlen forgalmazó

A belgrádi Ikarbus autóbuszszerelő válallatban elkészült autóbuszokat csupán a németországi Mercedes cégóriás felhatalmazott kereskedői forgalmazhatják, így a horvát piacra is kizárólag általuk juthatnak be. Az erről szóló szerződést szeptemberben írják alá – jelentette be Aleksandar Vićentić, a zimonyi autóbuszgyártó vállalat igazgatója. Hozzátette, hogy a régió többi országába is felhatalmazott kereskedőn keresztül értékesítik majd az új járműveket. A Mercedes emblémával ellátott Ikarbus autóbuszok iránt nagy az érdeklődés Szlovéniában, Boszniában és Macedóniában – mondta Vićentić.
– Ha sikerül végleg megállapodni a horvátországi partnerekkel, akkor jövő tavasszal megkezdődhet a kiszállítás. Az új Euro 5-ös Mercedes motorral ellátott IK 112 LE modell azért nem adható el a horvátoknak, mert Horvátország tagja az Európai Uniónak, ahol az előírások szerint minden új autóbusznak Euro 6-os motorral kell rendelkeznie – részletezte a zimonyi gyár igazgatója.
Az idén márciusban bemutatott IK 112 LE prototípusban 35 ülőhely van, és 100 utas szállítására alkalmas, az Euro 5 környezetbarát motorral felszerelt autóbusz ára megközelítőleg 130 ezer euró.