2024. április 19., péntek

Járda- és útjavítás

A helyi járulékból megmaradt pénzt költik a zentai Tisza-part–Alvég helyi közösségben

Zentán a Tisza-part–Alvég helyi közösségben idén abból a pénzből gazdálkodnak, ami még tavalyról maradt a helyi járulékból. Vatai Zsuzsanna, a helyi közösség titkára elmondta, hogy tavaly minden közbeszerzésnél előnyösebb szerződést kötöttek a tervezettnél, így megmaradt egymillió dinárjuk, és azt most költik el.

– Azokat a munkálatokat folytatjuk, amiket már évek óta végzünk, vagyis javítjuk a járdákat, az utakat, próbáljuk karbantartani a játszótereket, köztereket. A járdajavítással már végeztünk is, azokon a helyeken betonoztunk, ahol már nagyon rosszak voltak a járdák. Így a Tiszavirág sétányon az Apis bolt melletti két háztömb előtt, valamint az Alsó Tisza parton az autómosó meg a Kukucska játszótér között, ott ugyanis néhol egyáltalán nem volt járda, máshol meg járhatatlan volt. Járdát javítottunk továbbá a Karađorđe utca és az Újvidéki út sarkán és az Újvidéki úton a Karađorđe utca sarkától a Laza Lazarević utca irányába. A járdajavítással szerettünk volna eljutni egészen a Laza Lazarević utcáig, de nem futotta rá a pénzünk. Ahogy tavaly, idén is csináltatunk új támlás padokat, valamint a régi, betonlábú padok felújítását is elvégezzük. Az elmúlt években új játszótereket és tereket hoztunk létre, azokat fejleszteni szerettük volna, de nincs rávalónk, örülünk, ha a karbantartást ki tudjuk fizetni. A Halász teret és a Napraforgó játszóteret, valamint a Wass Albert teret mi rendezzük, a Kukucska játszóteret meg az önkormányzat. Az utak kátyútlanítása sem marad el, csak várjuk a kánikulát. A zúzott kő és aszfalttörmelék keverékével történő útjavításra 300 000 dinárt tettünk félre. A közbeszerzési eljárást elindítottuk, ha elég meleg lesz, két hét múlva megkezdődhetnek a javítások. Csak nagy melegben van értelme csinálni, mert akkor az útra felvitt anyag megköt. Az ilyen fajta útkarbantartást öt évvel ezelőtt kezdtük. Azóta a helyi közösség területén minden földes útra került ilyen kő-aszfalttörmelék keverék, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a fajta út jól bírja a strapát. Ha nagy munkagépekkel vagy nyerges vontatóval sáros időben nem vágják föl az utat, akkor szép sima. Ahol viszont a járművek miatt kátyúk keletkeznek, ott a sár is előbukkan, hiszen az ilyen fajta útnak nincs erős alapja. Ha az ott lakók vagy a kátyúkért felelősek még sáros időben elegyengetnék a talajt, akkor lehet, hogy nem kellene minden évben ugyanott javítanunk. Mi egyébként pontosan tudjuk, kiknek a gépei teszik tönkre az utakat, de nem kötelezhetjük őket útjavításra – fogalmazott a titkár.

Vatai Zsuzsanna elmondta, hogy helyi járulék hiányában 2015-ben egyetlen dinárjuk sem lesz, jövőre ilyen munkálatokat esetleg az önkormányzat támogatásával tudnak végezni.