2024. április 25., csütörtök

Alkotóműhely új köntösben

Az előirányzott ütemterv szerint haladnak a Topolyai Művésztelepen zajló munkálatok

A Képzőművészet a bácskai régió turizmusfejlődésében elnevezésű, a Jó szomszédok a közös jövőért szlogen alatt futó IPA Határon Átnyúló Együttműködési program keretében nyertes projektumnak köszönhetően, amely a jánoshalmi és a topolyai önkormányzat, valamint a temerini TAKT projektpartnerek részvételével 2013 októbere és 2015 februárja közötti időszakban bonyolódik le, a topolyai régi művésztelep, vagyis az önkormányzati lokáción elhelyezkedő alkotóhely teljesen felújul. Augusztus végére várható az épület használatához szükséges bútorzat és technikai felszerelés leszállítása, valamint az első ottani rendezvényszervezéshez, művésztelephez szükséges fogyóeszközök biztosítása is. Júliusban írják ki a közbeszerzéseket a szóban forgó eszközök beszerzésére. A létesítmény felszerelésére 18 500 eurót irányoztak elő. A fenti információkat Balassa Endre projektmenedzser osztotta meg lapunkkal a topolyai fél számára 199 432 eurós összértékű, a képzőművészet és a turizmus vezérfonalán futó projektumról. A program keretében a felek egy-egy művésztelep, majd kiállítás szervezését és lebonyolítását is vállalták. A szeptemberi Topolyai Napok rendezvénysorozat idején immár új köntösben pompázó Topolyai Művésztelepen a tervek szerint szeptember második felében, 12-étől 22-éig meg is valósul az első művésztelepi szervezés, majd a jövőben kiállítások, azok előkészületei. A projektumban a topolyai fél számára biztosított teljes összeg legnagyobb hányadát, 69 százalékát, a topolyai művésztelep épületén tervezett beruházásokhoz szükséges anyagi eszközök teszik ki. Az építkezés lebonyolítására mintegy 140 000 eurónyi keret lett előirányozva. Időközben ebben a tekintetben módosítások következtek be.

– Az építkezési fázisra vonatkozó munkálatokra sikerült mintegy 125 000 eurónyi összegben szerződnünk. A fennmaradt tizenötezer eurós tartalék keretet a fűtésrendszer korszerűsítésére kívánjuk fordítani. Ehhez a donátor jóváhagyása szükséges. Egyelőre elvi jóváhagyást már kaptunk a módosítások lefolytatásához, az írásbeli beleegyezésre várunk. Annak birtokában bele is fogunk a kivitelezésbe, amely a teljes, vagyis a fő- és a melléképület vonatkozásában is a fűtés megújuló energiákra való alkalmazását jelenti. A már meglévő kút mellett még egy kutat tervezünk fúratni a helyszínen, hogy a víz hőcserélő berendezésben forgatása megvalósulhasson, ezenkívül a nyári időszakban a meleg vizet napcellákkal biztosítanánk – foglalta össze Balassa.

A beruházás megvalósításának köszönhetően 524 négyzetméter hasznos terület létesül majd a helyszínen: nyolc, 16 ágyférőhelyes szoba mellékhelyiséggel, egy többfunkciós közösségi tér, amely étkezőhelyként és kiállítóteremként is működne. Kisebb konyharészleget is kialakítanak. Az épület állapota megkövetelte, hogy a meglévő építményen teljes körű felújítás valósuljon meg. Mint a projektmenedzsertől megtudtuk: annak nem megfelelő statikai állapota miatt immár vasbetonoszlopok jóvoltából kapott megerősítést a teljes komplexum, falai új külső és belső burkolatot. Megújult a tetőszerkezet, a padlózat, padlófűtést is beszereltek. A villany-, a víz- és a szennyvízelvezető hálózat teljes cseréje is megvalósult. A nyílászárók cseréje vagy újítása is lezajlott a teljes épületben. A jövőben a csempézés, valamint a külső és belső festési munkálatok következhetnek. A munkálatok kivitelezője a topolyai Port Express Kft.