2024. március 29., péntek

A Flórián-rend vitézei

A napokban a kishegyesi tűzoltóotthon nagytermében került a sor dr. Virág Gábor: A Flórián-rend vitézei című monográfiájának bemutatására. Ez alkalommal csak a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai, valamint a könyv létrejöttében segédkező személyek ismerhették meg a könyvet, de hamarosan a kishegyesi könyvtárban is tartani fognak egy bemutatót, a szélesebb közönség számára.

Vigh Rudolf, dr. Virág Gábor és Szűgyi István (Fotó: Lakatos János)

Vigh Rudolf, dr. Virág Gábor és Szűgyi István (Fotó: Lakatos János)

A könyvbemutatón Szűgyi István, a Maronka Károly Ö. T. T. elnöke köszöntője után Vigh Rudolf író, költő méltatta a monográfiát. Elmondta, hogy igen alapos munkáról van szó, amely egyfajta történelmi regényként is felfogható.

A bemutató után Szűgyi István elmondta, hogy a könyv a kishegyesi tűzoltó testület jubileuma alkalmából jelent meg.

– A 2014-es évet a kishegyesi tűzoltó testület évének nyilvánítottuk, mivel az idén ünnepeljük fennállásunk 140. évfordulóját. Ebből az alkalomból dr. Virág Gábor elkészítette a testület monográfiáját, amelynek a megjelenése régi álmunk, de idáig nem voltak megfelelő anyagi eszközeink ehhez. 2013 elején már körvonalazódott, hogy tartományi, önkormányzati és helyi közösségi támogatásból, valamint saját eszközökből ezt meg tudjuk oldani. Ekkor felkértük dr. Virág Gábor helytörténészt, hogy vállalja el ezt a munkát. Ő nagyon szívesen igent mondott, sőt, honoráriumot sem kért a munkáért – számolt be Szűgyi, majd hozzáfűzte, hogy egy 300 oldalas mű született, amelyet 500 példányban nyomtattak ki. Az elnöktől azt is megtudtuk, hogy a jubileumi év keretében őszre szerveznek egy gyermekrajz-kiállítást, szeptember 27-én, a szerbiai tűzoltók napján pedig ünnepséget tartanak majd.

A monográfia szerzője elárulta, hogy több mint 20 évvel ezelőtt talált egy olyan dokumentumot a tartományi levéltárban, amely ötletet adott egy kisebb írás elkészítésére.

– Ez arról tanúskodott, hogy a belügyminisztérium 1874-ben engedélyezte azt az alapszabályzatot, amely alapján megalapították a kishegyesi önkéntes tűzoltó testületet. Ekkor 133 tagja volt. A későbbiekben igen rapszodikusan alakult a sorsa, jó néhányszor föloszlott és újjáalakult. Ezt részben a politikai rendszerek változásai idézték elő – magyarázta dr. Virág.

Húsz évvel ezelőtt csak egy rövid írás született a fellelt dokumentum alapján, mert dr. Virág azt az információt kapta az akkori testülettől, hogy az irattáruk megsemmisült. 2013-ban azonban, amikor a testületet felkérte, hogy írja meg a monográfiát, kiderült, hogy mégis létezik egy halom elfelejtett irat, amely a testület 1945 utáni történetét dokumentálja. Végül 70 százalékban sikerült feltárni a kishegyesi tűzoltóság történetét, néhol fényképekkel pótolva az iratok hiányát, tudtuk meg az írótól.

Maga a könyv gazdagon illusztrált, a testület történetét öt szakaszra bontja, az első az alakulástól 1918-ig tart, a második a két világháború közti időszakot öleli fel, a harmadik 1941 és 1944, a negyedik pedig 1944 és 1968 köztit, az ötödik pedig 1968-tól szinte napjainkig foglalkozik a testülettel. Külön fejezetet kapott a könyvben Maronka Károly, a testület névadója, maga a tűzoltóotthon, Szent Flórián szobra, a tűzoltózenekar stb.