2024. április 20., szombat

Kik a legnagyobb adósok?

A belgrádi Kurir napilap nyilvánoságra hozta a szerbiai üzleti világ azon képviselőinek nevét, akik a legtöbbet tartoznak az államnak

A legnagyobb adóhátralékkal az országban továbbra is Miroslav Bogičević a Farmacom koncernt tulajdonosa „dicsekedhet”, akinek vállalatai az állam iránti be nem fizetett adó- és járulékhátralékai immár elérték a 2,08 milliárd dinárt. Ezzel a negyedik helyre tornázta fel magát, maga előtt tudva azt a három vállalatot, amelyek már huzamosabb ideje szorosan tartják a dobogós helyezéseket. Ezek a Zastava oružje, eddigi tartozása immár elérte a 7,1 milliárd dinárt, a Simpo szőnyeggyár az 5,7 milliárd dináros hátralékkal, valamint a valjevói Krušik akkumulátorgyár, amely 2,38 milliárd dinár tartozást halmozott fel.

A Szerbiai Adóhivatal legújabb kimutatása szerint nyakik adósságban úszik Miroslav Mišković, a Delta holding tulajdonosának fia, Marko Mišković is a Mera invest vállalat révén. Hivatalosan kimutatott tartozása 855 millió dinár. Nem volt kegyes az állam iránt Dragan Kopčalić, a Demokrata Párt korábbi magas rangú politikusa sem, mert a Montera vállalat révén 841 millió dinár értékű adó befizetését mulasztotta el. Milan Beko, a Luka Beograd tulajdonosa 723 millió dinárral tartozik.

Zastava oružje 7,1 milliárd dinár

Simpo 5,7 milliárd dinár

Miroslav Bogičević (Farmacom) 2,08 milliárd dinár

Marko Mišković (Mera invest) 855 millió dinár

Dragan Kopčalić (Montera) 841 millió dinár

Milan Beko (Luka Beograd) 723 millió dinár

Predrag R. Peconi (Monus) 483 millió dinár

Dragan Đurić (Zekstra) 435 millió dinár

Željko Mitrović (Pink) 291 millió dinár

Radomir Živanić (Verano motors) 207 millió dinár

Ivica Todorić (Idea) 30 millió dinár

Több száz millió dinárt vár az állam Dragan Đurić, a Zekstra tulajdonosától is, őellene egyébként bűnvádi eljárást is indítottak az Azotara-ügy keretében illegális műtrágyakereskedelem miatt.

Feketelistára került a Predrag Ranković Peconi nevével fémjelzett Monus kompánia is, amely az államnak 483 millió dinárral tartozik.

Nem fizeti rendszeresen az adót Željko Mitrović, a Pink tévé tulajdonosa sem, akárcsak Radomir Živanić, a Belgrádi Áruházak és a Verano Motors kereskedelmi vállalatok első embere. A legnagyobb adósok sorában szerepel még néhány labdarúgóklub, de állami intézmények is, mint a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat a maga 96 millió dináros adóhátralékával, valamint az Állami Árutartalékok a 36 millió dináros adóssággal.

Az adósok listáján külföldi üzletember neve is felbukkant, mégpedig Ivica Todorovićé, az Agrokor koncern és az Idea kereskedelmi hálózat tulajdonosáé, aki az utóbbi cége révén eddig 30 millió dinárt mulasztott el befizetni.