2024. április 24., szerda

A jéghegy felé közeledő hajó

Lazar Krstić volt pénzügyminiszter szerint népszerűtlen intézkedések híján Görögország sorsára jut Szerbia

Lazar Krsić volt pénzügyminiszter szerint most van a népszerűtlen intézkedések ideje, bármennyire fájdalmat okoznak szociális vagy politikai szempontból. Ha nem vesszük figyelembe valóságunkat, és nem hajtjuk végre a megkezdett reformokat, térdre rogyhat az ország gazadsága. Ha ez bekövetkezne, megismétlődhet a görögországi forgatókönyv, amely szerint a fizetések és a nyugdíjak nem 10, hanem 40, vagy ennél is nagyobb mértékben csökkenhetnek – nyilatkozta a NIN hetilapnak.

Mint kifejtette, az ország gazdasági helyreállítását célzó terveiben egyetértésre talált a legközelebbi munkatársaival, így a kormányfővel is, csupán a végrehajtás módjában és ütemében nem tudtak megállapodni. Ezért kényszerült arra, hogy benyújtsa lemondását.

Korábbi elképzeléseit képletesen magyarázta: Képzeljék el magukat hajókapitány szerepében, aki a sok bulizás miatt nem veszi észre, hogy a hajó jéghegy felé közeledik. Hirtelen két lehetősége van: hirtelen mozdulattal elrántani a kormányt és kockáztani, hogy fordulás közben néhány utas a fedélzetről a mély tengerbe hull, vagy kis irányváltoztással a hajót teljesen lelassítani, hátramenetbe kapcsolni, veszélyezteni, hogy részei csikorogni fognak, de ebben az esetben a kapitánynak biztosnak kell lennie abban, hogy végül a hajón minden csavar a helyén marad, és azt teszi amit tennie kell.

Sajnos – fejtette ki Krstić – Szerbiában az intézmények olyan állapotban vannak, hogy „egyetlen kapitány sem lenne biztos abba, hogy a hajó részei a helyükön maradnak”.

– Személy szerint a hirtelen kormányrántás és a fordulat híve voltam, de azok, akik az országban a politikai döntéseket hozzák, a másik utat választották, Úgy tartom, hogy ennek a döntésnek lehetséges kockázatai és szociális következményei sokkal nagyobbak lesznek, mintha az első lehetőséget válsztottuk volna – mondta Krstić.

A volt pénzügyminiszter elmondta azt is, nem marad munkaviszonyban a kormányban, de bármely pillanatban a kormányfő rendelkezésére áll. Jelenleg nem tervez visszaköltözni Amerikába. Politikai törekvései sosem voltak, és sosem vonakodott a teljes képet festeni, mégha ez sokszor fájt is. Ha figyelmen kívül hagynánk a valóságot, becsuknák szemünket, szánkat, akkor a felépülés még fájdalmasabb lenne – mondta Krstić.